Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse

Homofile blir fortsatt utsatt for massiv forfølgelse og undertrykkelse i verden i dag.

Jeg har endret mitt eget syn på Pride. Jeg har kritisert Pride før, fordi jeg har ment at det ikke er noe undertrykkelse å bekjempe igjen i Norge, fordi jeg har ment at homofil legning ikke er noe som trenger å feires noe mer enn heterofil legning, og fordi jeg ikke liker at folk er halvnakne i urbane miljøer.

Men min egen skepsis til å fronte Pride har nok vært mer personlig enn noe annet. Jeg ser ikke på meg selv som skeiv eller som en del av LHBT-miljøet. Det er kanskje vanskelig å forstå, men i mitt hode er jeg en heterofil kvinne med et ganske tradisjonelt forhold til seksualitet. Kall det gjerne en vrangforestilling. Det spiller liten rolle for meg hva det er. Men av den årsaken har det, for å være helt ærlig, vært vanskelig å markere Pride, på grunn av en redsel for å bli plassert i en bås som føles fremmed.

annonse

Men vi bør faktisk alle sammen kunne glede oss over at vi bor i et land der det ikke er ulovlig å elske den man vil, der man står fritt til å leve sammen med den partneren man elsker, og der man er fri til å ytre seg om det.

Det må alltid være helt uhørt i et fritt samfunn at staten går inn og regulerer hva frivillige voksne får lov til å gjøre sammen innenfor husets fire vegger.

Les også: NRK roper varsku om homohat i Europa, men nevner ikke innvandring og islam som årsak med ett ord

annonse

Forfølgelse verden over

Å feire Pride handler nok mindre om å feire at man er homofil og mer om å feire den lange veien vi har kommet, etter århundrer med diskriminering. Historisk kontekst betyr noe. Homofile har blitt møtt med forfølgelse og undertrykkelse, på grunn av sin legning, også i Norge. Heterofile har ikke opplevd det.

Det er også viktig å huske at homofile fortsatt utsettes for massiv forfølgelse og undertrykkelse i verden i dag. I mange land, for det meste i Midtøsten, Afrika og deler av Asia, er det strengt forbudt å være homofil. Noen steder straffes man med piskeslag. Andre steder blir man til og med drept. Det har absolutt noe for seg å markere at man står i solidaritet med de skeive verden over, som trenger at vi står opp for dem, vi som har friheten til å gjøre det.

Den praksisen man finner i slike land, som i hovedsak er muslimske, oppstår ikke i et vakuum. Politikk og kultur henger tross alt sammen. Så det er ikke det minste rart at det å leie hverandre som homofilt par gjennom et innvandrertett område i Europa er forbundet med risiko.

Les også: Lesbisk kvinne: Jeg og min samboer ble overfalt på åpen gate i Oslo 

annonse

Problemområder i Europa

Men i andre deler av Europa, som i Ungarn og Russland, ser vi også at et press mot homofiles rettigheter og ytringsfrihet. Nå nylig vedtok man i Ungarn en ny lov, som gjør det ulovlig å fremstille likekjønnede samliv på en måte som kan tolkes som positivt. Det er et ekko av allerede eksisterende lovgivning i Russland.

Det er veldig synd når man setter familieverdier og retten til å elske den man vil opp mot hverandre som om de var motpoler og gjensidig eksklusive. De er ikke det. De trenger ikke å være det.

Moderne konservative krefter i Vesten må ikke finne på å gå den veien. Vi skal være stolte av de klassisk liberale verdiene, som bygget vår sivilisasjon sterk. Derfor skal vi bevare og forsterke frihet og toleranse i vårt land. Og derfor skal vi også være forsiktige med hvem vi assosierer oss med ute i verden, og hvem vi slipper inn i vårt land.

Og å markere at vi her i Norge støtter folks rett til å elske dem man vil, og at vi aldri vil akseptere noe annet, det er det ingenting galt i.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse