Bonde protesterer på Karl Johansgate i en John Deere. Foto: NTB/Scanpix
annonse
annonse

Bondedrømmen for 20 år gamle Markus kan gjøre ham til gjeldsslave, han har ikke odel eller rike foreldre, skriver Vårt Land. Dermed får han ikke oppfylt drømmen om sin egen bondegård.

Som en del av bondeopprøret 2021, kjørte om lag 50 bønder i kortesje fra Gjennestad til rådhuset i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Rike foreldre, eller odel går vel ut på det samme. Det er alltid en fordel å bli født med en sølvskje i munnen. Da trenger en ikke å jobbe for å skaffe seg gull og grønne skoger.

Artikkelen i Vårt Land virker noe konstruert og ikke minst veldig følsom. Unge mennesker har store drømmer, det hører med til alderen, men de pleier å blekne med årene. Det er også uvanlig at en 20-åring får låne millioner i banken. Gjeldsslaver er ikke god bankdrift.

annonse

Vårt Land skriver at for to uker siden kjørte Markus sjefens traktor opp foran Stortinget, og deltok i protestene mot jordbruksforhandlingene. Han vil bli bonde og forteller at han bruker mye tid sammen med dyrene. Helt siden han var liten har han visst at han ville bli bonde.

Les også: De som styrer bøndene, tjener fett

Markus forteller til vårt Land at han er ingen kontormann, han liker å jobbe med dyr og kjøre traktor. Men han mangler kapital:

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
annonse

– Skal jeg ha en grei, stor gard, trenger jeg minst 20 millioner kroner. Da kommer traktor i tillegg, sier Markus til Vårt Land. Han kan kjøpe et småbruk, men da må han investere for å utvide virksomheten. Marcus kunne ha tjent bedre med en annen jobb:

– Pappa stod opp klokka fem og kjørte meg til fjøsen da jeg var 16 år. Men foreldra mine synes det er rart at jeg ikke satser på noe som er bedre betalt. Venne mine har mer vanlige jobber som bilmekaniker og elektriker. De tjener mye mer enn meg.

Les også: Sender ny traktorkolonne til Oslo

Bøndene protesterte foran Stortinget. De ville ha mer penger. Markus forteller at en bonde får rundt 50 kroner for ett kilo kjøtt. Men i butikken selges kjøttet for 300 kroner. Han sier hvis bøndene får bedre betalt så kan de tjene mer. Ja, ingenting er bedre enn det.

Men bønder er de eneste selvstendige næringsdrivende som hvert år sitter i forhandlinger med staten for å få penger. De sier at de knapt tjener penger, og så stiller de opp i protestene med helt nye traktorer fra John Deere. Den enkleste måten å tjene penger– er å redusere utgifter. Selv om det er fratrekk og avskrivningsmuligheter på traktorer og liknende er det ikke gode investeringer – om hensikten er å øke inntektene.

Organiseringen av norsk matproduksjon er absurd

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon