Oslos byrådsleder Raymond Johansen bruker flere titalls millioner i 2018 for å forhindre voldskriminalitet i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse
annonse

Byrådsleder Raymond Johansen brukte 49 millioner kroner i 2018 på å forhindre voldsepisoder i Oslo. Bare den siste uken har det vært flere angrep med machete utført av personer mediene ikke vil beskrive.

Det skjer oftere og oftere. Personer i hovedstaden blir utsatt for machete-angrep av gjerningsmenn som ikke får sin beskrivelse i mediene.

Et raskt søk på google viser flere macheteangrep bare den siste uken.

annonse

«Mann til sykehus etter alvorlig voldshendelse i Oslo sentrum. Ifølge politiet skal det være brukt øks eller machete under slåsskampen», skriver Nettavisen i en sak søndag morgen.

For fem dager siden skrev TV 2 følgende:

annonse

«Rykket ut etter melding om masseslagsmål i Oslo. Det skal ha blitt brukt kniv og muligens machete».

Og forrige helg kunne VG melde i en liten notis på sin live-side at personer hadde «løpt etter noen i en slosskamp med machete».

Sakene er hentet fra den siste uken. Det er svært sjelden at sakene blir delt på Facebook av de store mediene, men nettstedene Avisa Oslo og Vårt Oslo legger som regel ut saker som omhandler machete-vold. Der reageres det blant annet på hvem disse folkene egentlig er.

– Hvem er disse folkene egentlig? Bruk av macheter, er det et norsk fenomen eller er det innvandrermiljø det er snakk om?, spør en person i kommentarfeltet til Vårt Oslo.

– Det er blitt veldig klart at straffemodellen som Norge har ikke fungerer. På tide å se realiteten i øynene og ta kraftigere tak i dette økende problemet, skriver en annen.

– Jungel

I 2019 skrev TV 2 en artikkel der politikere utrykte bekymring for machete-volden. I artikkelen fremkom det ikke noe om etnisitet til de involverte. Ap-byråd Raymond Johansen hevdet imidlertid at de var ungdommer.

– Machete brukes i jungelen. Det er ikke jungel i Oslo. Senest i helgen rykket politiet etter melding om slagsmål i byen vår der flere av ungdommene bar machete, skrev han på Facebook og viste til TV 2s artikkel der han foreslo forbud mot våpenet.

annonse

Johansen ble spurt i kommentarfeltet hva han har gjort i å forbygge mot volden i Oslo.

– Vi gjør veldig mye for å forebygge. Her kan du lese om noen av tiltakene vi satte inn i fjor, som hadde stor suksess, skrev Johansen og viste til en Nettavisen-artikkel fra 2018.

– Fritidstilbud

I den tre år gamle artikkelen står det følgende:

«Byrådet med millionsatsing i utsatte bydeler i Oslo. Setter av 49 millioner kroner til å forebygge ungdomskriminalitet. Noe av innsatsen settes inn allerede i sommer for å fange opp unge som verken har skole, jobb eller fritidstilbud».

– Vi setter av ytterligere 16 millioner kroner for å få på plass flere sommerjobber, vi skal ha meråpent fritidstilbud og vi skal sørge for at Utekontakter i bydelene er ute. Bibliotekene vil ha flere aktiviteter enn tidligere somre og Oslo Idrettskrets stiller opp med ekstra tilbud. På lange, lyse kvelder må vi sørge for at ungene har et alternativ til å reke gatelangs, sa Johansen den gangen.

Det er usikkert hva Johansen mener om skattemillionene som gikk til å forebygge Oslo-kriminalitet for tre år siden og om han mener det har vært en suksess. Nettavisen har ikke fulgt opp saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon