Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
annonse
annonse

NTB melder at Sveriges regjering er felt i en mistillitsavstemning i Riksdagen. Statsminister Stefan Löfven har nå valget mellom å gå av eller skrive ut nyvalg.

Det er første gang noensinne at en svensk statsminister blir stemt ned i en slik avstemning.

Löfven skal holde en pressekonferanse klokka 11.30, og ifølge Aftonbladets kilder går det sannsynligvis mot nyvalg.

annonse

Sverigedemokraterna fremmet forslaget. I tillegg stemte Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna for, av ulike grunner. Partiene har 181 av Riksdagens 349 representanter, nøyaktig like mange som stemte ja til mistillit. 109 representanter stemte imot, men resten avsto.

– Hovmod

– Vi har havnet i denne situasjonen fordi hovmod og irrasjonalitet er blitt satt over landets stabilitet og den politiske kompromissviljen, sa Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar fra Riksdagens talerstol før mandagens avstemning.

Saken som fikk Vänsterpartiet til å felle en rødgrønn regjering, var en mulig markedsliberalisering av leieprisen på nye boliger.

annonse

Dadgostar avviste at Vänsterpartiet har sviktet den sosialdemokratiske regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

– Det er den sosialdemokratiske regjeringen som har overgitt Vänsterpartiet og det svenske folket. I en slik situasjon er det vårt ansvar, som et parti på lønnsmottakernes og leieboernes side, å gjøre det vi har sagt. Derfor kommer Vänsterpartiet i dag til å stemme for mistillitsforslaget mot statsministeren, sa Dadgostar.

– Ingen felles idé

Flere andre partiledere inntok talerstolen for å begrunne sin holdning før avstemmingen.

– Denne regjeringen burde aldri ha tiltrådt, fordi den bygger ikke på en felles idé eller en gjennomtenkt retning. Den bygger tvert imot på uforenlige løfter om gjensidige trusler, sa Moderaternes leder Ulf Kristersson.

Löfvens mindretallsregjering har vært avhengig av støtte fra de to sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet, samt Vänsterpartiet, SVs søsterparti i Sverige.

annonse

Tror ikke på maktskifte

Sannsynligheten for at Sverige nå får en borgerlig regjering, er langt mindre enn at Stefan Löfven blir leder for en ny regjering, sier professor Johan Hellström ved universitetet i Umeå, ifølge NTB.

Heller ikke professor Tommy Möller ved universitetet i Stockholm tror det blir nyvalg i Sverige.

– Det er ingen partier som vil ha et ekstra valg nå, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon