Marrokanske soldater under militærøvelsen «African Lion» i 2020. Innrammet: General Stephen J. Townsend. Foto: Scanpix/Wikipedia.
annonse
annonse

En høytstående amerikansk general advarer mot «en skogbrann av terrorisme» som fortærer Afrika innenfra og trenger verdens oppmerksomhet.

Ifølge Military.com, kom General Stephen J. Townsend, sjef for den amerikanske Afrika-kommandoen (AFRICOM), med kommentarene fredag mot slutten av den multinasjonale USA-ledede årlige militærøvelsen kjent som «African Lion».

Militærøvelsen varte i nesten to uker og involverte amerikanske, afrikanske og europeiske styrker. Den fant hovedsakelig sted i Marokko, en viktig amerikansk alliert, men mindre øvelser ble også holdt i Tunisia og Senegal.

annonse

De årlige øvelsene ble hoppet over i fjor på grunn av Covid-19-pandemien.

Dystert bilde

Selv om Townsend berømmet arbeidet som ble utført under fellesoperasjonene, tegnet han et dystert bilde av terrortruslene som nå ulmer over store deler av Afrika.

annonse

– Jeg er bekymret for sikkerhetssituasjonen på tvers av Afrika – fra Sahel-regionen i vest til Afrikas horn i øst, sa Townsend til journalister.

Han viste til flere nylige dødelige terrorangrep fra jihadister tilknyttet al-Qaida, Islamsk stat (IS)- og al-Shabaab.

– Alle gruppene er på anmarsj, sa han.

– Afrikanske naboer hjelper regjeringer med å håndtere trusselen, men alt dette ser ikke ut til å være tilstrekkelig til å stoppe det jeg kaller skogbrannen av terror som fortærer regionen, la han til.

Flere fordeler

Mer enn 7000 tropper fra syv land deltok i «African Lion». NATO-styrker gjennomførte luft-, land- og sjøøvelser under militærøvelsen.

– Det har hjulpet vår interoperabilitet, våre felles evner, forbedret beredskapen og gitt oss en god mulighet til å bygge samhold på tvers av styrkene, sa generalmajor Andrew Rohling, sjef for den amerikanske hærens «Southern European Task Force Africa».

Landene som deltok i «African Lion» var USA, Marokko, Tunisia, Senegal, Italia, Nederland og Storbritannia. Egypt, Qatar, Niger og Mali deltok som observatører.

annonse

Forsker: – Islamsk stat gjenfødes i Afrika og kan bli dødeligere enn noen sinne

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon