Wuhan Institute of Virology. Foto: REUTERS/Thomas Peter
annonse
annonse

– Ikke lek med fyrstikkene.

Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis Covid-19 er menneskeskapt, eller har sluppet ut av et kinesisk laboratorium, kan de politiske konsekvensene bli enorme, skriver John O. Egeland i Dagbladet.

Han sier at man ikke kan være rasende på et jordskjelv, en tsunami, snøskredet, havets stormer eller en naturlig pandemi. Men på mennesker kan man være sint.

annonse

Les også: NRK-journalist hevder han ikke våget å skrive om lab-leak teorien selv om han lurte på den

– Nå pågår et omfattende arbeid for å klargjøre om det faktisk finnes skyldige i en pandemi som har drept millioner, skadet den globale økonomien og påvirket livsformer i alle kontinenter, skriver han, og legger til:

– En viktig grunn er at Verdens Helseorganisasjon (WHO) ikke har gitt noe endelig svar på dette spørsmålet. Viruslaboratoriet i Wuhan, byen der viruset først ble kjent, ble knapt undersøkt av WHO.

annonse

Les også: Medisinprofessor tror Trump-hatet er årsaken til at «lab leak»-teorien ble avfeid

Egeland skriver at Kina er en autoritær ettpartistat som motsetter seg innblanding og har en uryddig historie når det gjelder åpenhet. Han tviler på at de vil innrømme menneskelig svikt ved laboratoriet i Wuhan.

Han sier at det pågår en kald krig mellom USA og Kina om verdenshegemoniet, og kommunistregimet i Kina har lav troverdighet.

Shi Zhengli er nestleder ved Wuhan Institute of Virology. Foto: Chinatopix via AP / NTB

– Hvis det kommer troverdige rapporter om at Kina har ansvaret for pandemien, vil det skape et enormt raseri med krav om at landet må straffes. Da vil det være en utpekt skurk i dramaet, en vi kan peke på som ansvarlig.

– Derfor er pandemiens opphav en politisk håndgranat.

Egeland tror at Kina vil bli møtt med skepsis og fiendtlighet, som igjen kan skape en konflikt. Derfor mener han at virusets opprinnelse må behandles med grundighet, åpne kilder og kritiske holdninger, og at det må stilles krav til politikerne slik at de ikke begynner leken med fyrstikkene.

Mediene kan lære noe av Resett i «lab-leak saken»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon