Illusrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere steder i Nord-Norge og Vestlandet innfører teltforbud. De mener at allemannsretten ikke er laget for masseturisme.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med årene har det kommet flere til Lofoten og Vestlandet for å feriere i telt. Det har ført til slitasje og en frustrert lokalbefolkning.

– Målet er ikke å begrense allemannsretten, men å ta vare på Lofoten. Vi skulle jo helst ønske at det ikke var nødvendig med teltforbud. Men behovet for tiltak har blitt for stort, sier Peter Andresen, daglig leder i Lofoten Friluftsråd til NRK.

annonse

Les også: Rekordmange besøkte Preikestolen i sommer

Han sier at brudd på teltforbudet i verste fall vil politianmeldes og medføre bot. Dette gjelder også Hauklandstranda i Vestvågøy kommune. I år har stranden blitt kåret til Europas vakreste.

– Det handler om fri ferdsel for andre besøkende, og på grunn av rasfare både på sommer- og vinterstid. Det forklarer miljøfaglig rådgiver i kommunen, Bjørn Harald Brenna.

Oversiktsbilde fra Reine i Lofoten.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
annonse

Ole Kristian Fjelltun-Larsen, som er grunneier på Haukland, sier at Friluftsloven og allemannsretten ikke er laget for masseturisme, og forteller at stranden hadde 300.000 besøkende i 2019.

Teltforbudet er ikke bare for å forebygge naturskader, men er også tiltenkt å sikre lokalbefolkningens tilgang til disse attraktive områdene. Andersen i Lofoten Friluftsråd sier at de ønsker å ta vare på de områdene slik at det blir trivelig å være der for både tilreisende og de lokale innbyggerne.

Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon