Illusrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere steder i Nord-Norge og Vestlandet innfører teltforbud. De mener at allemannsretten ikke er laget for masseturisme.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med årene har det kommet flere til Lofoten og Vestlandet for å feriere i telt. Det har ført til slitasje og en frustrert lokalbefolkning.

– Målet er ikke å begrense allemannsretten, men å ta vare på Lofoten. Vi skulle jo helst ønske at det ikke var nødvendig med teltforbud. Men behovet for tiltak har blitt for stort, sier Peter Andresen, daglig leder i Lofoten Friluftsråd til NRK.

annonse

Les også: Rekordmange besøkte Preikestolen i sommer

Han sier at brudd på teltforbudet i verste fall vil politianmeldes og medføre bot. Dette gjelder også Hauklandstranda i Vestvågøy kommune. I år har stranden blitt kåret til Europas vakreste.

– Det handler om fri ferdsel for andre besøkende, og på grunn av rasfare både på sommer- og vinterstid. Det forklarer miljøfaglig rådgiver i kommunen, Bjørn Harald Brenna.

Oversiktsbilde fra Reine i Lofoten.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
annonse

Ole Kristian Fjelltun-Larsen, som er grunneier på Haukland, sier at Friluftsloven og allemannsretten ikke er laget for masseturisme, og forteller at stranden hadde 300.000 besøkende i 2019.

Teltforbudet er ikke bare for å forebygge naturskader, men er også tiltenkt å sikre lokalbefolkningens tilgang til disse attraktive områdene. Andersen i Lofoten Friluftsråd sier at de ønsker å ta vare på de områdene slik at det blir trivelig å være der for både tilreisende og de lokale innbyggerne.

Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon