Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener norske milliardærer har skummet fløten av regjeringens koronakompensasjoner.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Bjørnar Moxnes reagerer sterkt på at milliardærer har fått store summer i coronakompensasjoner fra regjeringen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes valgte å gå hardt ut mot hotell-kongen Petter Stordalen under sin første store valgkamptale, skriver Dagbladet.

– Er det én ting krisa viser, er det at tålmodigheten med milliardærene må ta slutt, sa Moxnes.

annonse

Moxnes mener at vi må «slutte å la oss lure av folk som Petter Stordalen, selv om han har godt humør og er flink på TV». –

– Da Norge stengte ned sendte Petter Stordalen SMS-er med Norges finansminister. Da han fikk høre om støtteordningen som var på vei, svarte han at dette var «fantastiske nyheter». Da ordningen var klar, var beskjeden fra Stordalen: «Ganske enkelt terningkast 6», sa blant annet Moxnes i talen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ifølge Rødt-lederen så fikk Stordalens konsern seks ganger mer i kompensasjon fra staten enn det konsernet betalte i skatt på fem år.

annonse

– Når krisa rammer får hotellbaronene hundrevis av millioner fra fellesskapet. Mens i gode tider gir de null og niks i lokale lønnsoppgjør til de hotellansatte, fortsatte han.

Moxnes sparte ikke på kruttet i talen og serverte noen solide spark mot landets rikeste.

– Stordalen er en kapitalist i fåreklær. Han smykker seg med at han bryr seg om fellesskapet og klimaet, men flyr business-jet og bruker alle smutthull for å slippe å betale skatt. Sånn er det med mange milliardærer i Norge, de tar på seg mariusgenser og tror de kan komme unna med skattetriksing og grådighet, bare de er litt folkelige. Den bløffen holdt lenge, men coronakrisa har avslørt milliardærene: De er folk som bare tenker på seg selv, aldri på oss andre, sa Moxnes.

Konsernsjef i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, stiller seg uforstående til kritikken.

Petter Stordalen (t.h.) sammen med konsernsjef Torgeir Silseth utenfor byggeplassen etter at Økokrim gikk til aksjon mot et entreprenørfirma som pusser opp Ansgar Hotell i Oslo sentrum. Mistanke om sosial dumping skal være årsaken. Foto Cornelius Poppe / NTB

– Vi undrer oss litt over at en stortingspolitiker ikke har fått med seg at kompensasjonsordningen utbetales til bedrifter og selskaper, ikke til enkeltpersoner. Støtten som Nordic Choice Hotels har mottatt, utgjør cirka 13 prosent av de uunngåelige faste driftskostnadene på våre norske hoteller, og størstedelen av våre tap har vært dekket inn av banklån og oppsparte og tilførte midler fra eier, skriver Silseth i en e-post til Børsen. At hotellselskapene ligger i toppen og har fått nokså tilsvarende ordninger i hele Norden, skyldes at reiselivet nærmest har vært ilagt et næringsforbud gjennom alle restriksjonene. Men det skyldes også at vi sysselsetter mange. Bare Nordic Choice har over 90 enkeltstående hoteller i hele Norge med til sammen over 8000 ansatte. Vi blir allerede avkortet gjennom den nåværende støtteordning pga. vår størrelse. Å mene at vi ikke skal få overføringer, er det samme som å si at våre arbeidsplasser er mindre verdt enn andre, skriver Silseth i en e-post.

Men Moxnes får støtte fra fagfolk som også mener at kompensasjonsordningene har rammet skjevt.

Postdoktor i samfunns- og næringslivsforskning ved NHH, Ole-Andreas Elvik Næss, har regnet på hvem som har mottatt støtten og kommet frem til at 0,1 prosent av selskapene fikk 31 prosent av støtten i august, og 1 prosent av selskapene fikk nesten halvparten av støtten.

Flere økonomiprofessorer og Riksrevisjonen har tidligere påpekt store forskjeller i krisestøtte fra regjeringen hvor noen bedrifter fikk en uforholdsmessig stor andel i krisestøtte fra regjeringen, mens mange små aktører kan ha falt utenfor ordningene.

annonse

Petter Stordalen-eid selskap har fått mest i støtte under coronakrisen

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon