Valgforsker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo Bernt Aardal sier meninsgmålinger kan stjele oppmerksomheten fra de politiske sakene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

Valgforsker Bernt Aardal frykter målingsmas i mediene svekker den politiske interessen.

Så langt i år har det blitt utført en meningsmålinger nesten hver dag, skriver Klassekampen.

En kartlegging avisen har gjort, viser at det så langt har blitt utført 136 målinger, noe som tilsvarer 0,8 målinger per dag i år.

annonse

Bernt Aardal sier at slike målinger kan virke mindre opplysende enn intensjonen er dersom de brukes til såkalt «hesteveddemålsjournalistikk».

– Jeg tror mediene skal være forsiktig med hesteveddemålsjournalistikk fordi det kan være mot folks interesse. Om denne politiske dekningen bare handler om spill, kan det undergrave tillit til politikerne og det større demokratiske systemet. Jeg tror folk kan bli lei av det politiske spillet, sier Aardal.

Meningsmålere sitter på informasjon som i teorien kan brukes til å påvirke resultatene av undersøkelser. Illustrasjonsbilde, Pixabay

Valgforskeren mener at drama og spenning rundt politikken i og for seg er helt greit, men for mange meningsmålinger kan samtidig ta vekk fokuset fra partienes politikk.

annonse

Han mener imidlertid at det største problemet er saker vinklet på framgang eller tilbakegang til et parti uten at det er tallgrunnlag for å slå det fast.

– Dette har blitt en personlig kjepphest for meg. Vi kan se at noen mediehus presenterer resultater som ligger helt innenfor feilmarginen som noe signifikant og nyhetsverdig, når det ikke er det, sier Aardal.

Kritiserer manglende åpenhet om NRKs supermåling: – Overraskende

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon