- Resett - https://resett.no -

Var mann til 2013, nå skal hun konkurrere som kvinne i vektløfting under OL

New Zealands Laurel Hubbard blir den første transseksuelle idrettsutøveren som noen gang har deltatt i et OL.

Landet har valgt henne til vektløftingsteamet for kvinner for Tokyo 2020, etter at kvalifiseringskravene nylig ble endret.

Hun hadde konkurrert i vektløfting for menn før hun kom ut av skapet som transgender i 2013.

annonse

Kritikere sier at Hubbard har en urettferdig fordel, men andre har argumentert for at dette er «inkluderende».

– Jeg har ingenting i mot Laurel Hubbard eller transsamfunnet, men dette gjør meg sint hver gang det kommer opp. NZ har så mange sportslige prestasjoner å være stolte av, men dette sverter vårt rykte STORT, skriver den tidligere rugbyproffen Daniel Leo på Twitter.

annonse

Hubbard er imidlertid fornøyd.

– Jeg er takknemlig og ydmyk over den vennligheten og støtten som er gitt meg av så mange newzealendere, sa hun i en uttalelse fra New Zealand Olympic Committee mandag ifølge BBC [3].

Hun vil konkurrere i vektløftingskategorien for kvinner på 87 kg.

43-åringen ble kvalifisert til å konkurrere i OL da Den internasjonale olympiske komité (IOC) i 2015 endret reglene slik at transpersoner kan konkurrere som kvinne hvis testosteronnivået deres er under en viss terskel (10 nanomoles per liter). Men denne terskelen er fortsatt langt høyere enn normale kvinnelige nivåer på 0.3-2.4 nanomoles per liter [4]. For menn ligger det på 9,2 – 31,8 nanomoles per liter.

Testosteron er et hormon som øker muskelmassen.

Kritikere har imidlertid også påpekt at de som er født som biologiske menn og som har gått gjennom puberteten som menn, har andre fordeler, som økt bein- og muskeltetthet, skriver BBC.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474