Stabssjef i den israelske hæren, Aviv Kochavi, under pressekonferanse i Tel Aviv, Israel, 12. november 2019. Foto: AP / Oded Balilty.
annonse
annonse

Israels forsvarssjef, generalløytnant Aviv Kochavi, reiste til Washington tirsdag for å informere amerikanerne om situasjonen.  

Ifølge ikke-navngitte kilder i den israelske forsvarsministerens kontor, gjengitt i Breaking Defense, har valget av Irans nye president, i kombinasjon med Washingtons nye iver etter å undertegne en ny atomavtale med Teheran, ført til stor bekymring i Israel.

Forsvarssjef Kochavi anser situasjonen som svært alvorlig og skal nå ha beordret flere enheter i den israelske hæren om å «fremskynde forberedelsene til en væpnet konflikt med Iran».

annonse

– En av faktorene som ser ut til å ligge bak dette trekket er at etter at Irans nyvalgte president Ibrahim Raisi tiltrer 3. august, vil han danne et nytt nasjonalt sikkerhetsråd, som forventes å fullstendig adlyde den påtroppende presidentens ordrer, argumenterer den israelske Iran-eksperten Uzi Rabi.

Irans nyvalgte president, Ibrahim Raisi, er kjent for å være en sikkerhetspolitisk hauk og sterk tilhenger av Irans atom- og missilprogram.

Atomprogram

annonse

I et meningsinnlegg på den israelske nyhetssiden YNET, skriver Ron Ben Yishay, en av Israels fremste forsvarsanalytikere, at han ikke tror at USA og andre makter vil klare å nå et kompromiss med Raisi om Irans militære atomprogram.

Han viser til de ballistiske missilene som Iran holder på å utvikle, samt landets pågående innsats for å forsøke å oppnå regionalt hegemoni i Midtøsten, som hindringer for å komme til enighet.

I forrige uke ble Irans eneste atomkraftverk i Bushher stengt ned, ifølge iranske myndigheter, som kun har vist til «tekniske problemer» som tvang operasjonene til å bli stanset.

Siste sjanse?

I et siste forsøk på å overtale Washington om ikke å gjeninnføre atomavtalen med Iran, reiste Kochavi til Washington tirsdag for et fire dagers langt besøk.

Under turen skal Kochavi vise amerikanerne etterretningsinformasjon som skal bevise at Iran ikke overholder atomavtalen. Det andre emnet som sannsynligvis vil bli diskutert, er den potensielle trusselen som Hizbollah i Libanon utgjør for de to landene.

Ved ankomst til USA tirsdag, møtte Kochavi den høytstående amerikanske generalen Mark Milley, for å diskutere veien fremover i forholdet mellom Israel og USA.

«De to lederne diskuterte flere spørsmål av gjensidig bekymring, inkludert dagens sikkerhetssituasjon i hele Midtøsten. General Milley bekreftet USAs forpliktelse til forholdet til Israel,» heter det i en felles uttalelse i etterkant av møtet.

annonse

I dagene som kommer vil Kochavi også møte forsvarsminister Lloyd Austin, nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, sjefen for den amerikanske sentralkommandoen (CENTCOM), general Kenneth McKenzie, og sjefen for den amerikanske spesialoperasjonskommandoen (SOCOM), general Richard Clark.

Sabotasje?

Onsdag kommer også opplysninger om at iranske myndigheter skal har avverget en sabotasjeaksjon mot landets sivile atomprogram, melder iranske medier.

Ifølge nettavisen Nournews, som regnes for å være talerør for det iranske sikkerhetsrådet, ble angrepet avverget «før det forårsaket skade på bygningen».

Bygningen nær byen Karaj, drøyt 50 kilometer nordvest for Teheran, men det er ikke kjent hvilke funksjoner i det iranske atomprogrammet den huser, melder NTB.

Flere hendelser

Det har vært flere angivelige sabotasjeaksjoner mot det iranske atomprogrammet de siste månedene, blant annet i april da det underjordiske anlegget i Natanz ble mørklagt og flere sentrifuger til anrikning av uran ble ødelagt.

I fjor var det en eksplosjon ved anlegget, som ifølge iranske myndigheter også skyldtes sabotasje.

Det er en utbredt oppfatning at Israel står bak disse hendelsene, som iranske myndigheter betegner som «atom-terrorisme».

Revolusjonsgarden: – Kunstig intelligens likviderte iransk atomforsker

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon