Ursula von der Leyen har bedt to kommissærer skrive brev til Ungarn og uttrykke kommisjonens bekymring etter det omstridte lovvedtaket. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
annonse
annonse

EU-kommisjonen truer med å gå til sak mot Ungarn etter at landet har vedtatt en lov som begrenser adgang til informasjon om homofili og transpersoner.

– Den ungarske loven er en skam. Jeg har bedt de ansvarlige kommissærene skrive et brev til ungarske myndigheter der vi uttrykker vår juridiske bekymring før loven trer i kraft, sier kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, onsdag.

– Loven diskriminerer åpenbart folk på grunn av deres legning. Jeg vil bruke kommisjonens myndighet til å sikre alle EU-borgeres rettigheter, legger hun til.

annonse

Tysklands forbundskansler Angela Merkel retter også kraftig kritikk mot loven.

– Jeg anser denne loven for å være feil og uforenlig med min forståelse av politikk, sa Merkel i spørretimen i den tyske nasjonalforsamlingen onsdag, ifølge AFP.

– Falske anklager

Ungarns statsminister Viktor Orbán forstår ikke kritikken fra von der Leyen.

annonse

– Uttalelsen hennes er trist, for den er basert på falske anklager. Den nye loven beskytter barns rettigheter, sikrer foreldres rettigheter og berører ikke rettighetene knyttet til legningen til personer over 18, så det er ingen diskriminering her, sier Orbán i en uttalelse onsdag.

Han påstår at loven er tuftet på EUs erklæring om grunnleggende rettigheter.

– Uttalelsen er trist fordi den uttrykker politisk slagside uten en upartisk gransking i forkant, legger han til.

Bøter

På et ministermøte i Luxembourg tirsdag ba 13 EU-land kommisjonen ta tak i saken. Flere land har siden sluttet seg til dette, og EU-kommisjonen kan gå til sak dersom den mener et medlemsland bryter unionens lover. Dersom landet ikke avgir et tilfredsstillende svar innen en tidsfrist, kan saken gå videre til EU-domstolen og medføre til bøter.

Loven forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn. Flere har også kritisert loven for å sammenligne homofili med pedofili.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon