Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet. Olje- og energiminister Tina Bru (H) avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Fra og med onsdag sorterer Equinor under Nærings- og fiskeridepartementet og næringsminister Iselin Nybø (V) tar over.

I Equinors snart 50 år lange historie har det vært Olje- og energidepartementet (OED) som har styrt statens største selskap, skriver Dagens Næringsliv.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) mener dette er helt riktig å gjøre.

annonse

– Oljepolitikken skal være her i Olje- og energidepartementet, men eierpolitikken skal være i Næringsdepartementet – der den strengt tatt hører hjemme, sier hun.

Bru avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen. Hovedgrunnen til flyttingen skal være at Stortinget vil unngå rollekonflikter.

Regjeringen mener det er problematisk at samme departement som deler ut letelisenser, også er største eier av den største operatøren på sokkelen. Flyttingen vil gi et skarpere skille mellom rollene.

annonse

– Forrige uke hadde jeg mitt siste eierskapsmøte med Equinor. Det var det siste eiermøtet for Olje- og energidepartementet, sier Bru.

Næringsdepartementet ledet av Iselin Nybø som nå får ansvaret for Equinor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Næringsminister Iselin Nybø (V) er mer enn klar for å ta over.

– Vi overfører det konstitusjonelle ansvaret til meg nå, også bruker vi tiden frem til 1. januar på å forberede begge departement på at eierskapet skal flyttes over, sier Nybø.

Det er Erna Solberg (H) som bestemmer hvor eierskapet av Equinor skal tilhøre, og i et ekstraordinært statsråd onsdag vil overføringen av eierskapet vedtas.

Equinor satser massivt på subsidiert fornybar energi

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon