Tidligere konsernsjef Jacob Schram i Norwegian markerer at de går ut av konkursbeskyttelse i hovedkontoret på Fornebu. Men han sa ingenting om den enorme bonusen toppledelsen fikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

Hele toppledelsen i flyselskapet fikk i mai utbetalt en bonuspakke som samlet utgjør et tosifret millionbeløp.

Denne bonusen skal ha vært et «klapp på skulderen» til ledelsen etter at Norwegian forlot konkursbeskyttelsen i slutten av mai, skriver E24.

Norwegians nylig avgåtte styreleder, Niels Smedegaard bekrefter bonusen.

annonse

– Jeg kan bekrefte at Jacob (Schram, journ.anm.) og Geir (Karlsen, journ.anm.) har den samme «retention bonus» hva angår størrelse, vilkår og betingelser, sier Smedegaard om bonusordningen.

Også lønnen har vært god. Mens Schrams grunnlønn er syv millioner, får Karlsen «bare» 4,5 millioner. På toppen kommer bonus- og opsjonsordningen som ble annonsert i forkant av generalforsamlingen i juni.

I børsmeldingen der Schrams oppsigelse ble annonsert skrev styret at man har forsøkt å redusere Schrams sluttpakke ned «til et nivå som reflekterer utfordringene i bransjen, men at man ikke har oppnådd enighet om en avtale».

annonse

Folketrygdfondet har som aksjonær i Norwegian allerede uttrykt skepsis til den nye bonus- og opsjonsordningen som ble vedtatt på generalforsamlingen i fjor.

– Det er aksjonærene som har stemt det gjennom. Det gjelder at ledelsen og aksjonærene er mest mulig på linje i sine incentiver. Slik sikrer man at når det går godt for aksjonærene og det skapes verdier i selskapet, så kan ledelsen også bli godt belønnet. Sånn er det. Jeg har ikke ytterligere synspunkter og det er aksjonærenes privilegium å beslutte dette sier Smedegaard.

Norwegians tidligere styreleder Niels Smedegaard. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norwegians nye styreleder, Svein Harald Øygard,  ønsker ikke å kommentere de nye ordningene.

– Det store samlede omfanget av godtgjørelser var og en del av grunnen til at det nye styret sterkt ønsket enighet om en annen løsning, et initiativ som dessverre ikke førte fram, sier Øygard, som samtidig forsvarer utbetalingene til Geir Karlsen:

– Finansdirektørens godtgjørelse for å ha gjennomført restruktureringen kan dog etter mitt syn forsvares, hensyntatt den enorme arbeidsinnsatsen alle har opplevd at han har lagt inn, hvilket bidro til at selskapet nå igjen er klar til å tilby flere tusen flyginger og bevare selskapet og mange arbeidsplasser.

Svein Harald Øygard er ny styreleder i Norwegian. Foto: Ingolfur Juliusson / SCANPIX

Kritisk til media

Smedegaard er kritisk til norsk media og dekningen den tidligere konsernsjefen Jacob Schram har fått. Frem til juni var styret svært fornøyd med ham.

– Jeg ønsker Geir Karlsen alt det beste, og han er meget dyktig, men det som ikke har vært så ordentlig er den behandlingen Jacob Schram fikk. Den var ikke ordentlig eller «fair» på noen som helst måte, sier Smedegaard.

annonse

Schram sparkes – denne mannen overtar i Norwegian

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon