Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presenterte regjeringens nye handlingsplan på LHIBTQ-feltet torsdag. I tillegg kom det fram at regjeringen ønsker et forbud mot såkalt homoterapi. Foto: Hanna Johre / NTB
annonse
annonse

Et lovforslag fra regjeringen om å forby konverteringsterapi, såkalt homoterapi, kommer sannsynligvis i løpet av sommeren.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) sier til Vårt Land at om forslaget går gjennom, vil konverteringsterapi kunne gi fengselsstraff.

– Konverteringsterapi fratar barn og unge, og også voksne som tvinges til dette, livslysten og selvrespekten. Det ødelegger mange folk psykisk. Den type negativ sosial kontroll og press, og forsøk på å omvende folk bort fra sin seksuelle legning, kjønnsidentitet eller kjønnskarakteristika vil vi ha oss frabedt, sier Raja til NTB.

annonse

Torsdag la regjeringen frem sin nye fireårige handlingsplan på LHBITQ-feltet. NTB skriver at «planen har som mål å øke åpenheten om kjønns- og seksualitetsmangfold, bedre levekårene og livskvaliteten for skeive, og å styrke samarbeidet med og støtten til sivilsamfunnet».

Regjeringens forbud mot konverteringsterapi er ikke ett av forslagene i planen. Det ble uventet annonsert av statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag.

Ut på høring

– Bakgrunnen for at regjeringen ønsker et forbud er dokumentasjon som viser at konverteringsterapi kan oppleves som et tydelig overgrep, sier statsministeren til NTB og fortsetter:

annonse

– Vi har et godt juridisk grunnlag, men det er vanskelig å finne grensegangen mellom terapi og forsøk på å omvende noen fra deres seksuelle legning, sier Solberg.

Alle regjeringspartiene stiller seg bak forslaget om å forby slik terapi, som oftest forekommer i religiøse samfunn.

– Lovforslaget kommer trolig til å bli fremmet i løpet av sommeren, sier Raja.

Det vil også komme et høringsnotat, som regjeringen ønsker tilbakemeldinger på.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon