Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presenterte regjeringens nye handlingsplan på LHIBTQ-feltet torsdag. I tillegg kom det fram at regjeringen ønsker et forbud mot såkalt homoterapi. Foto: Hanna Johre / NTB
annonse
annonse

Et lovforslag fra regjeringen om å forby konverteringsterapi, såkalt homoterapi, kommer sannsynligvis i løpet av sommeren.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) sier til Vårt Land at om forslaget går gjennom, vil konverteringsterapi kunne gi fengselsstraff.

– Konverteringsterapi fratar barn og unge, og også voksne som tvinges til dette, livslysten og selvrespekten. Det ødelegger mange folk psykisk. Den type negativ sosial kontroll og press, og forsøk på å omvende folk bort fra sin seksuelle legning, kjønnsidentitet eller kjønnskarakteristika vil vi ha oss frabedt, sier Raja til NTB.

annonse

Torsdag la regjeringen frem sin nye fireårige handlingsplan på LHBITQ-feltet. NTB skriver at «planen har som mål å øke åpenheten om kjønns- og seksualitetsmangfold, bedre levekårene og livskvaliteten for skeive, og å styrke samarbeidet med og støtten til sivilsamfunnet».

Regjeringens forbud mot konverteringsterapi er ikke ett av forslagene i planen. Det ble uventet annonsert av statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag.

Ut på høring

– Bakgrunnen for at regjeringen ønsker et forbud er dokumentasjon som viser at konverteringsterapi kan oppleves som et tydelig overgrep, sier statsministeren til NTB og fortsetter:

annonse

– Vi har et godt juridisk grunnlag, men det er vanskelig å finne grensegangen mellom terapi og forsøk på å omvende noen fra deres seksuelle legning, sier Solberg.

Alle regjeringspartiene stiller seg bak forslaget om å forby slik terapi, som oftest forekommer i religiøse samfunn.

– Lovforslaget kommer trolig til å bli fremmet i løpet av sommeren, sier Raja.

Det vil også komme et høringsnotat, som regjeringen ønsker tilbakemeldinger på.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon