Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Det er vist at kjennskap til miljøorganisasjoners planlagte kampanjer, kan gi oss innblikk i fremtidige kriser.

Flere av disse organisasjonene har selv vært med å skape problemene de nå hevder å ha løsningen på. Således arbeidet Greenpeace iherdig for å stoppe bygging av søppelforbrenningsanlegg noe de også i mange tilfeller lyktes med. Dette medførte at mye plastavfall ble eksportert til Asia der det ble dumpet i havet. Greenpeace begynte så å samle inn penger for å stoppe plastforsøplingen av havet.

En film om plast i havet fikk en ni år gammel gutt til å gå gråtende hjem. Illustrasjonsfoto: The Ocean Cleanup /AP

Mange såkalte miljøorganisasjoner ønsker å stoppe forbrenning av hydrokarboner fra jordskorpen som i dag sørger for mesteparten av den menneskelige sivilisasjons energibehov. De vil erstatte dette med elektrisitet fra vindturbiner og solpaneler og energi fra batterier og biobrensel noe som vil legge beslag på enorme landområder. Samtidig ber de om støtte til å bevare artsmangfoldet. Muligens er dette en smart forretningsmodell, men det vil medføre store naturødeleggelser.

annonse

EcoHealth Alliance er en miljøorganisasjon som hevder å arbeide for å forhindre fremveksten av nye sykdommer. På et møte i 2016 om tidligere og mulig kommende pandemier fremla organisasjonens president Peter Daszak organisasjonens forretningsmodell. Han viste at SARS-epidemien i 2003 kostet alene mange ganger så mye som en kartlegging av alle ukjente virus hos pattedyr ville gjøre. Derfor vil det lønne seg med generøs støtte til denne forskningen. På samme møte sier også Daszak at de har funnet mange koronavirus hos flaggermus som var like koronaviruset som forårsaket SARS, og at hans kolleger i Kina prøver å finne ut om piggprotein fra disse fester seg til menneskelige celler.

Les også: Kom du dummere ut av «Korona» og en falsk verden?

Daszak hadde allerede i 2013 publisert en artikkel i Nature sammen med den kinesiske batwoman Shi Zheng-Li og hennes forskergruppe ved instituttet for virologi i Wuhan (WIV) der de hevder å ha funnet koronavirus fra flaggermus som ikke er avhengig av en mellomvert for å komme inn i menneskeceller. Tidligere måtte de sette piggprotein fra SARS-koronavirus fra mennesker inn i flaggermusvirus for å få tilgang til menneskeceller. De hevder også at dette funnet viser at koronavirus fra flaggermus utgjør en potensiell stor helserisiko som det er viktig å kartlegge. Deres forskning bør derfor inngå som en viktig del av strategier for å forutse, forberede og forhindre pandemier.

annonse

Eksperimenteringen med hybrid-virus fortsetter imidlertid. Etter at Baric & Batwoman publiserer et arbeid i Nature Medicine i 2015 der de viser at SARS-virus fra mennesker med piggprotein fra flaggermusvirus fester seg til menneskeceller, blusser den såkalte gain-of-function-debatten opp igjen. Amerikanske myndigheter hadde da allerede innført et midlertidig forbud mot slik forskning. Daszak innrømmer i Nature (2015) at det er begrenset hva testing av slike hybride virus på menneskeceller kan fortelle oss om virustrusselen fra ville dyr, men den kan indikere hva slags forskning som bør prioriteres. Det ser ut som ønsket om forskningsmidler motiverer utviklingen av smittefarlige virus.

Utviklingen av slike farlige virus kan imidlertid ha stor militær betydning. Etter at Frankrike inngikk en avtale med Kina om levering av laboratorier, advarte etterretningstjenesten om at disse også kunne brukes til biologisk krigføring. Folkets frigjøringshær (PLA) konfiskerte raskt de mobile laboratoriene som Frankrike leverte, og et kinesisk firma, som trolig er kontrollert av PLA, tok over byggingen av høysikkerhetslaboratoriet i Wuhan som franskmennene hadde designet, og de franske forskerne som skulle stå for sikkerhetsopplæringen ankom aldri.

Les også: NRK-journalist hevder han ikke våget å skrive om lab-leak teorien selv om han lurte på den

Kartleggingen av mulige virustrusler medførte en betydelig pengestrøm fra blant annet det amerikanske helsevesen til EcoHealth Alliance. For Folkets frigjøringshær betydde det først og fremst kunnskap som kunne instrumentaliseres og styrke kommunistpartiets makt. Hvis det kan bevises at amerikanske forskere har gitt kineserne kunnskap til utvikling av biologiske våpen, risikerer disse forskerne livsvarig fengsel i USA. Det er derfor forståelig at det både fra kinesiske myndigheter og forskermiljøet er blitt ført en intens kampanje mot dem som har hevdet at den egentlige trusselen kommer fra bestemte forskningsprosjekter.

Økt økonomisk aktivitet i områder med rikt dyreliv vil føre til at menneskene kommer i kontakt med ville dyr og nye virus. I jakten på kunnskap om dette forsøker virologer å gjøre seg til herre over livet ved å skape nye virus. Det kan straffe seg.

NRK-journalist svarer Helge Lurås om «lab leak-teorien»: – Diskusjonen bør ikke handle om Resetts syn på journalister

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon