Universitetet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

En mann skrev et meningsinnlegg om Gutteklubben Grei og deres manglende evne til å trekke kvinner frem.

Universitetet i Oslo på Blindern. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Universitetet i Oslo på Blindern.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Men Professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo mener at kvinnene er et større problem for hverandres karrierer enn menn. Han skrev følgende på Khronos Facebook-side:

«Interessant innlegg og ingen tvil om at gutteklubben grei eksisterer i mange fora. Men hvis man skal forklare hvorfor få kvinner når toppen av akademia, må vi snakke om flere ting som er langt mer ubehagelig enn gutteklubben grei. Da må vi også snakke om psykologiske faktorer som gjør at også kvinner foretrekker menn i ledelsesposisjoner, at kvinner undertrykker kvinner, og at kvinner oppstiller strenge sosiale normer for andre kvinner: Kort sagt, menn får mye større spillerom enn kvinner. Kvinner har også mye større tendens til å bli bedømt ut fra hvor mange som liker dem, mens menn blir bedømt etter hvor flinke de er. UiO har en ganske stygg kvinnetradisjon, der flinke kvinner gjerne baktales og rakkes ned på av andre kvinner i mye større utstrekning enn av gutteklubben grei. Kvinner bør derfor også gå i seg selv retter søkelyset mot kvinnekulturen som et problem».

annonse

Les også: Hvem er egentlig mer privilegerte enn norske, hvite middelklassefeminister?

Etter det innlegget ville Khrono høre litt mer fra henne:

– Min erfaring innenfor akademia er at kvinner har en større tendens til å gå i flokk, mens menn aksepterer i større utstrekning at det er et konkurranseelement. Når man skal opp å knuse glasstaket som kvinne, står det alltid en og annen mannlig drittsekk i veien. Men det er ikke flertallet, sier Moltumyr Høgberg.

annonse

– De få vanskelige mennene kan man ofte passere med litt kløkt. Hovedproblemet i dag er at det står en skokk med damer og drar en i skjørtekanten fordi de ikke vil at en skal gå fra dem. Det er en forventning om at det må bygges stiger til hele gjengen før noen skal få slippe opp og knuse det glasstaket, sier jussprofessoren.

Hun mener at menn i akademia aksepterer konkurranse for å komme opp og frem.

Universitetet i Oslo på Blindern er blant institusjonene som ble rammet av et angivelig iransk hackerangrep. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Kvinner må jobbe mye mer med misunnelsesaspektet som vi mennesker biologisk har i oss. Det at man kan bli misunnelig når andre har suksess. Der er menn flinkere, og det mener jeg faktisk at er helt gjennomgående i akademia. Menn er flinkere til å akseptere at noen har gjort det bra og vært suksessrike. Den aksepten har de aller fleste menn også overfor suksessrike kvinner.

Les også: Adferdsbiolog: Veien mot likestilling har ført til diskriminering av menn

Hun sier også at kvinner lager veldig mange sosiale normer. Du skal ikke gjøre ditt og du skal ikke gjøre datt, men være en grei og likandes dame.

– En del kvinner er opptatt av kvotering på grunn av kjønn, seksuell legning eller etnisitet, det vil si ytre typer kjennetegn. Men når det gjelder personlighet er det tilnærmet nulltoleranse hos kvinner. Du kan ikke engang være ironisk. Du skal ha en stille, lun humor. Det er massevis av slike sosiale normer, sier Høgberg, og legger til:

– Menn har her et stort spillerom. De sosiale normene treffer ikke menn på samme måte fordi normene er laget av kvinner og i utgangspunktet for kvinner. Dermed står kvinnene i flokk og trekker den som vil opp nedover igjen, for å forhindre at noen løper fra dem.

Hun sier videre at mange av gammelfeministene har en tendens til å bli sure på yngre kvinner fordi de ikke har de «rette» meningene.

annonse

Feministenes umoralske, destruktive krig mot hvite menn

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon