GODKJENT: Soldater feirer Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Skulle de derimot fordriste seg til å danse til sørkoreansk pop, blir scenene neppe så gledesstrålende som her. Illustrasjonsbilde. Foto: KCNA / Reuters / NTB
annonse
annonse

Tar alle midler i bruk.

I det 21. århundre har koreanerne, japaneserne og kineserne erobret verden med sin særegne form for pop: såkalt K-pop, J-pop og C-pop.

K-pop kjennetegnes av søte, gjentakende rytmer og enkle sangtekster fremført av jente- eller gutteband som kan ha nærmere ti medlemmer.

annonse

Sjangeren tok for alvor av i USA med låta «The Boys» av Girls’ Generation, og i fjor klatret guttebandet BTS opp til topp-plassering på Billboard Hot 100.

I nabolandet Nord-Korea er mottakelsen ikke like begeistret.

I det lukkede kommunist-diktaturet, som regnes blant verdens mest isolerte land, er det meste fra utlandet forbudt – ikke minst hvis det kommer fra erkerivalen i sør.

annonse

At Nord-Koreas leder Kim Jong-un selv ryktes å være storforbruker av vestlig popkultur, herunder basketball, synes ikke å telle.

Nå varsles det tøffere tiltak mot useden.

Den som tas på fersk gjerning i å besitte eller titte på sørkoreansk underholdning, risikerer nå inntil 15 års straffarbeid, har nordkoreanske myndigheter bestemt.

Frem til i fjor hadde denne «forbrytelsen» bare en strafferamme på fem år.

Verre kan det gå hvis du blir tatt i å smugle K-pop over landets strengt bevoktede grense.

Det fikk en stakkar erfare forrige måned. Han ble henrettet ved eksekusjons-pelotong, mens kona og barna ble tvunget til å bivåne uhyrligheten.

annonse

Les også: Avhopper om USAs akademia: – Ikke en gang Nord-Korea var så «nuts»

Det å synge, snakke eller skrive på sørkoreansk manér kan på sin side gi inntil to års arbeid eller forvisning fra byene, herunder hovedstaden Pyongyang.

Vestlige kommentatorer forklarer klappjakten på K-pop med at Nord-Koreas unge, som vokste opp under hungersnøden i nittiårene, ikke har like innbitt lojalitet til statssosialismen som de eldre generasjonene er drillet til.

Saken fortsetter.

IKKE ROCKA: Musikk i Nord-Korea bør etterleve sosialistiske idealer og ikke komme fra utlandet. På dette veggbildet i Tel Aviv 10. februar 2020 ses f.v. Donald Trump, Kim Jung-un og Angela Merkel som hipster, rapper og goth. Foto: Artur Widak / Shutterstock ed. / NTB

Herunder har nordkoreanske jenter begynt å tiltale typene sine som «oppa», honning, fremfor det sosialistisk foretrukne «kamerat».

Les også: Sannheten om klassisk musikk er at den er europeisk, mannlig og hvit – og hva så?

Med andre ord vil K-pop, og sørkoreansk kultur generelt, kunne overskygge «Store Leder» Kim Jong-un og undergrave makten og autoriteten hans.

Ordre-feil skapte panikk på McDonald’s: – Jeg kastet opp og gråt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon