Forsvarer Andreas Berg Fevang sier at gutten er fornøyd med at straffen ble lavere enn aktors påstand. Forsvarstemaet er derimot uenig i rettens vurdering av skyldspørsmålet. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse

En 16 år gammel gutt fra Syria er dømt til fem års fengsel, tre av dem betinget, for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS. 

Oslo tingrett deler påtalemyndighetens syn om at 16-åringen planla et terrorangrep i Norge ved bruk av gift eller eksplosiver, skriver NTB.

– Etter bevisførselen er retten ikke i tvil om at X, på tross av sin unge alder, hadde tatt en bevisst beslutning om å gjennomføre en terrorhandling, selv om planene ikke hadde materialisert seg i en konkret plan, skriver tingrettsdommer Ingvild Boe Hornburg.

annonse

Retten mener det også ble bevist at gutten hadde deltatt i terrororganisasjonen IS ved å dele propaganda, være aktiv i grupper og overføre penger til et propagandanettsted.

Mulig angrep på 17. mai
Aktor Marit Formo la frem meldinger der 16-åringen skrev at han skulle «starte med jihad snart», og at et mulig angrep kunne skje på 17. mai.

I retten påstod gutten at han skrev dette for å tøffe seg uten å tenke over hva han skrev.

annonse

Lavere straff enn aktors påstand
Aktors påstand var åtte års fengsel, hvorav fire år betinget.

– Vår klient er fornøyd med at straffen er satt markant lavere enn påtalemyndighetens påstand, sier 16-åringens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, men legger til:

– Ungdomsstraff ville imidlertid etter vårt syn vært den riktige reaksjonen ved domfellelse. Vi er også uenig i tingrettens vurdering av skyldspørsmålet.

Retten mener at dersom 16-åringen var voksen, ville ti til elleve års fengsel i utgangspunktet være riktig straff.

16-åringen nektet straffskyld da Oslo tingrett behandlet saken i mai. Det er ikke avgjort om han vil anke dommen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse