KrF-nestleder og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Høyre, Frp og Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) reagerer på utspillet.

NTB skriver at KrFs Olaug Bollestad ønsker å se på om det er enkeltsaker med kirkeasylanter der regelverket kan ha slått urimelig ut, men ikke vil gi et generelt amnesti.

Nestlederen i KrF ytret utspillet da hun besøkte en familie som har sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke i Senja kommune siden 2014.

annonse

Om stortingsvedtaket om at regjeringen ikke skal blande seg i enkeltsaker, sier hun til Vårt Land:

– I utgangspunktet har jeg forståelse for et slikt vedtak, men samtidig lager vi lover og systemer som handler om enkeltpersoner og enkeltsaker. Da må vi evne som politikere å se de gangene folk stanger hodet i taket i årevis. Er det da rett at vi skal sitte med et firkantet regelverk? Vi må se menneskene som er bak firkantene.

«Ugreit»

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener at man ikke kan behandle enkeltsaker på følelsesmessig grunnlag. Han synes det er rart at Bollestad uttaler seg som enkeltkandidat, og ikke på vegne av regjeringen, og sier det er «ugreit» at Bollestad uttaler seg slik til mediene, fordi det skaper falske forhåpninger hos kirkeasylanter.

annonse

Innvandringspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Jon Helgheim, mener det er uhørt at landbruksministeren legitimerer kirkeasyl uten å ha støtte fra regjeringen:

– Dette er en veldig uklok uttalelse fra Bollestad. Slik kommunikasjon med det offentlige bidrar til å undergrave utlendingsloven, mener han.

– Må ikke gis falske forhåpninger

Noas-leder Pål Nesse mener det er viktig å ikke gi kirkeasylantene falske forhåpninger.

Han sier at det på generelt grunnlag er viktig at kirkeasylanter ikke får en annen behandling enn andre asylsøkere bare fordi de bor i en kirke.

– Amnesti kan være aktuelt for lengeværende asylsøkere, men ellers er dette noe man sjelden opererer med, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon