Den pakistanske satsministeren, Imran Khan, mener kvinner må forstå at om de går med lite klær på seg så kan de til en viss grad skylde seg selv hvis de blir voldtatte. Foto: REUTERS/Saiyna Bashir
annonse
annonse

Pakistans statsminister Imran Khan mener kvinner som er lettkledde til en viss grad selv har skyld om de blir voldtatte.

Kommentaren falt i forbindelse med et intervju med nettstedet Axios, melder nyhetsbyrået AFP.

– Hvis en kvinne kler seg med veldig lite klær vil det ha en innvirkning på mannen med mindre de er veldig robuste. Det er allmenn kunnskap, sa Khan blant annet i intervjuet.

annonse

Uttalelsen kan virke merkelig, siden de aller fleste kvinner i Pakistan er konservativt antrukket. Mange kvinnerettighetsgrupper krever nå en beklagelse fra statsministeren.

– Dette er farlig forenklet og forsterker bare den allmenne oppfatningen i offentligheten om at kvinner er «vitende» ofre og menn er «hjelpeløse» angripere, lyder en felles uttalelse.

annonse

Kritikken mot Khan har vært massiv etter uttalelsen og visepresident for partiet Den pakistanske muslimske ligaen (PML-N), Maryam Nawaz, mener sågar at Khan med dette forsvarer voldtekt.

Maryam Nawaz er datter av den tidligere presidenten i Pakistan, Nawaz Sharif. Foto: Farooq NAEEM / AFP

Khan skal også tidligere ha rådet kvinner til å «dekke seg til» for å forhindre voldtekt, og uttalelsen har utløst mobilisering av planlagte protester i byer som Karachi og Lahore til helgen.

Statistikk viser at det er minst elleve daglige voldtektsanmeldelser i Pakistan og hele 22.000 voldtekter har blitt anmeldt til politiet de siste seks årene. Av disse er kun 77 blitt domfelt, noe som utgjør så lite som 0,3 prosent av det totale antallet voldtektsanmeldelser.

Voldtektsdom i Pakistan skaper sjokk

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon