Regjeringen besluttet i begynnelsen av juni at Janssen-vaksinen skulle gjøres tilgjengelig for begrenset frivillig bruk utenfor vaksinasjonsprogrammet. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse
annonse

Over 1.600 nordmenn har fått Janssens koronavaksine, ifølge Folkehelseinstituttets vaksinasjonsregister. 

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland, sier de som tar denne vaksinen utsetter seg selv for en stor risiko, skriver Aftenposten.

– Det er altfor mange. Jeg har ingen tro på at så mange har grunner som rettferdiggjør den risikoen de nå tar, sier hun.

annonse
Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson var på vei til Europa. Men USA stanset bruken etter blodpropptilfeller. Foto: AP / NTB
Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson var på vei til Europa. Men USA stanset bruken etter blodpropptilfeller. Foto: AP / NTB

Grødeland satt i det regjeringsoppnevnte utvalget som vurderte Janssen- og AstraZeneca-vaksinene og har advart mot frivillig bruk av vaksinen.

Janssen-vaksinen kan forårsake samme bivirkninger som AstraZeneca, som har ført til alvorlig sykdom og dødsfall i Norge. Tilstanden kalles VITT og kjennetegnes ved blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater, skriver NTB.

Norge har strenge kriterier for at du skal få ta vaksinen, mens i Danmark gis den til alle som vil ha den.  I Danmark har nærmere 44.000 fått Janssen-vaksinen så langt.

annonse

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått inn 112 bestillinger på til sammen 4.790 doser av vaksinen.

Bent Høie: De som tar Janssen-vaksinen vil miste sin plass i vaksinasjonsprogrammet

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon