Illustrasjonsfoto: AP / Petros Giannakouris
annonse

En gresk asyladvokat, med en klient som kilde, hevder at Hellas tvinger båtmigranter tilbake. Beviset er et bilde fra en norsk organisasjon.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Klienten rømte fra ektemannen i Palestina, og tok med seg ungene og dro til Tyrkia. Men der fryktet hun at mannen ville finne henne, og hun tok sjøveien over til øyen Samos i Hellas. Hun gjemte seg, men de andre i båten ble tatt av myndighetene og ble sendt tilbake til Tyrkia.

Les også: Greske asylleirer: – En kamp for å overleve

annonse

– Vi levde i en tragisk situasjon i Palestina, så jeg dro til Tyrkia, men der var det verre. Så jeg klarte å komme meg over til Hellas, men der var enda verre. Hun håper å se et sted der hennes barn kan leke og få seg en utdannelse, sier Aisha til The Guardian.

Asyladvokat Dimitris Choulis fant kvinnen og tre barn ventende foran døren til kontoret. Hun fortalte at de andre hadde blitt sendt tilbake til Tyrkia. Men myndighetene nektet for at båtmigrantene har vært der.

Det var en krevende og farlig båttur, forteller Aisha. Etter at de kom til Samos gjemte hun seg på fjellet med barna. Hun fikk vite at de andre hadde blitt tatt og at greske myndigheter hadde sendt dem tilbake til Tyrkia. Aisha sier til The Guardian at hun bestemte seg for å bli i Hellas. Hun ville ikke tilbake til Tyrkia.

annonse

De drakk vann fra bekken og sov i skogen, og gikk hele 40 kilometer over øyen Samos til en flyktningleir ved byen Vathy.

Les også: Rune Berglund Steen: – Asylpolitikkens dype svik mot menneskeverdet

Aisha forteller at de sultet, var tørste og redde for å bli tatt. Da de endelig kom frem, så ble hun anbefalt å oppsøker asyladvokat Choulis.

Den greske kystvakten hevder at de ikke har noen rapport om tilbakeføring av båtmigranter den dagen. De legger også til at Kystvakten har full respekt for internasjonal lov og internasjonale avtaler. Men asyladvokaten kan bevise at båtmigrantene ankom Samos den 21. april og bruker den norske organisasjonen Aegean Boat Report som kilde. Den ble etablert av en norsk frivillig som jobbet med migranter på den greske øyen Lesvos i tidsrommet 2015-2016. Deres formål et å overvåke Egeerhavet mellom Tyrkia og Hellas. Aegean Boat Report skal kjempe for menneskerettigheter og motarbeide at båtmigranter ble sendt tilbake.

annonse

Aisha er bare et eksempel på noen som har klart å rømme fra en tilbakeføring. I mer enn ett år har organisasjoner varslet om angivelig ulovlige tilbakeføringer fra Hellas til Tyrkia. De rapporterer at så mange som 6 200 asylsøkere har blitt sendt tilbake siden januar.

Politiet bruker tåregass mot asylsøkere på Samos

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse