Sykepleiere fra Bærum kommune fyller sprøyter med Pfizer-vaksine på vaksinesenteret på Rud i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Det er lite forskning på sammenheng mellom mens-endringer og koronavaksinen.

Kvinner over hele verden skal ha opplevd uregelmessigheter i menstruasjonen etter å ha tatt Moderna- og Pfizer-vaksinene, skriver Aftenposten.

Flere kvinner i overgangsalderen melder om blødninger mer enn ett år etter forrige menstruasjon.

annonse

– Det er kanskje lett å bortforklare at unge jenter har endret menstruasjon, men ikke like lett å bortforklare at en dame i overgangsalderen får mensen. Jeg vil gjerne vite om det er en sammenheng der eller ikke, sier Heidi Grymyr til Aftenposten.

Hun er en av dem som har opplevd dette.

Selv om det er mange rapporter på dette området, så betrakter eksperter dette som «anekdotisk».

Illustrasjonsbilde: Saranya7 fra Pixabay
annonse

Gynekolog Madeleine Engen mener disse kvinnenes historier må tas på alvor.

– Studier tyder på at 15–20 prosent av alle kvinner er rammet av uregelmessige menstruasjoner. Likevel bør det tas på alvor og registreres som bivirkning dersom kvinner med vanligvis helt regelmessig mens får kraftige blødninger, sier Engen.

Hun mener det er to mulige måter koronavaksinen kan føre til uvanlige blødninger:

Den første teorien er at lave blodplater er en «vanlig» registrert bivirkning av spesielt Astra Zeneca. Lave blodplater, eller Trombocytopeni som det heter på fagspråket, hindrer blodet i å koagulere og kan føre til kraftigere blødninger.

En annen mulighet er at vaksinen i seg selv fremprovoserer en så kraftig immunrespons at det kan påvirke hormonnivåene i kroppen, på samme måte som fysisk og psykisk stress. Det kan derfor gi uregelmessige og eller kraftige blødninger.

– Heldigvis ser det ut til å være forbigående, men dette vet vi ikke med sikkerhet før vi får gode studier som kartlegger korona og kvinnehelse, sier Engen.

Fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen avviser ikke en sammenheng, men sier at fordi det er så vanlig med uregelmessigheter i menstruasjon kan det være vanskelig å sette det direkte i sammenheng med koronavaksinen.

Legemiddelverket: 9.200 meldinger om mulige bivirkninger etter koronavaksine – 479 av dem alvorlige

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon