En gigantisk skjerm viser Kinas president Xi Jinping synge nasjonalsangen under en flaggheising ved arrangementet som markerte 100-årsdagen til det kinesiske kommunistpartiet, på Himmelske freds plass i Beijing, Kina 1. juli 2021. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins.
annonse
annonse

Vil «knuse» ethvert forsøk på formell uavhengighet.

Under talen for 100-årsjubileet for grunnleggelsen av Det kinesiske kommunistpartiet 30. juni, lovet Kinas president, Xi Jinping, å fullføre «gjenforeningen» med Taiwan, ifølge South Front.

– Å løse taiwanspørsmålet og å realisere den fullstendige gjenforeningen av moderlandet er de urokkelige historiske forpliktelsene til Det kinesiske kommunistpartiet og den felles ambisjonen til alle kinesere, sa Xi.

annonse

– Alle sønner og døtre i Kina, inkludert landsmenn på begge sider av Taiwanstredet, må samarbeide og gå solidarisk fremover, og resolutt knuse alle forsøk på uavhengighet i Taiwan, la han til.

Mens Kina aldri har avvist bruk av makt for å bringe Taiwan under sin kontroll, ba Xi om en prosess med «fredelig gjenforening».

– Omfavne demokrati

annonse

Representanter for taiwanske myndigheter avviste raskt Xis kommentarer i en offentlig uttalelse. De viste til at selv om kommunistpartiet hadde oppnådd en «viss økonomisk utvikling» på det kinesiske fastlandet, forble det et diktatur som trampet på folks friheter, som burde omfavne demokrati i stedet.

– Partiets historiske feilbeslutninger og vedvarende skadelige handlinger har forårsaket alvorlige trusler mot regional sikkerhet, heter det i uttalelsen.

Representantene viste til at Taiwans befolkning hadde avvist «ett-Kina-prinsippet», som fastslår at øya er en del av Kina. De oppfordret Beijing til å gi opp sine «militære skremsler» og snakke med Taipei som en likeverdig.

– Regjeringens vilje til å forsvare nasjonens suverenitet og Taiwans demokrati og frihet og å opprettholde fred og stabilitet over Taiwanstredet forblir uendret, heter de videre.

Stormaktspolitikk

De siste årene har Kina økt innsatsene ovenfor Taiwan, og kinesiske krigsfly har krenket Taiwans luftrom historisk mange ganger i 2021.

Taiwan har også blitt et svært betent spørsmål mellom USA og Kina. USA har de siste årene forsterket sine økonomiske, politiske og militære bånd til Taiwan, noe som opprører Beijing, som anser at øya ikke har noen rett til å gjennomføre sitt eget diplomati.

En tidligere seniordiplomat i Singapore, Bilahari Kausikan, opplyser at Taiwan er det «farligste» potensielle konfliktspunktet i forholdet mellom USA og Kina, men er optimistisk med tanke på sannsynligheten for en stormaktskrig.

annonse

– Under Den kalde krigen, som varte i 40 år, holdt kjernefysisk avskrekkelse freden mellom de to landene. Jeg tror dette igjen vil holde freden mellom USA og Kina, sa han.

– Xi ønsker å dominere Eurasia og Indo-Stillehavet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon