Nordlandsbanen ved Fauske skal bli forlenget og bli til Nord-Norgebanen etter at Arbeiderpartiet bekrefter at partiet vil sikre flertall for forslaget om å bygge jernbane videre til Tromsø. Foto: Per-Inge Johnsen / NTB
annonse
annonse

Nord-Norgebanen fra Fauske i Nordland til Tromsø skal få grønt lys, tog-farende får god tid til å lære seg sangen til Elias Blix dersom de ikke kan den fra før.

Det er heller ingen overraskelse at AP, SP, SV, MDG og Frp som står på perrongen og vifter Klart! til verdens dyreste togreise til 133 mrd.

Det Nord-Norge trenger er mere og bedre veier, flere lufthavner, bedre båthavner. De kan også få asfaltering av grusveier som går i oppløsning, telehiv i verdensklasse og asfalt i full oppløsning, hull som får bilen til å nesten gå i knestående når du prøver å komme deg fram i gjørma.

annonse

Akkurat slik er det også på mange veier på Vestlandet også, her kommer nye tuneller og sikringer i tillegg. Dette hører vi ikke noe fra de samme folka, da blir det det helt stille i båten. Nord-Norgebanen som er sannsynligvis Norges mest ulønnsomme transportprosjekt noensinne, det er godt valgflesk i disse tider. Det er heller ikke tema at det er til liten nytte for samfunnet som taper minst 100 milliarder på prosjektet, og i tillegg gir det en rekke negative virkninger for samefolket, naturen og klima.

Hva med prosjektene og utbyggingen av jernbanelinjene fra Oslo og mot Halden, Skien, Lillehammer og Hønefoss. Den omfatter Østfoldbanen, Vestfoldbanen, Dovrebanen og Ringeriksbanen – skal de droppes de da?

Regjeringen har foreløpig skrinlagt planene om dobbeltspor gjennom Østfold til Sarpsborg og Fredrikstad. Nå reiser lokale politikere bust. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix.

Vi bygger for mye vei og for lite bane i Norge vil sikker mange si. Men akkurat denne strekningen har lite nytte. En utredning fra Jernbaneverket i 2019, forteller at kun noen hundre passasjerer per dag vil velge tog fremfor fly. Det tilsvarer en lokal bussrute i en mellomstor norsk by.

annonse

Å få Nord-Norgebanen inn i partiprogrammet er ren symbolpolitikk i håp om å sanke noen ekstra stemmer i vår nordligste landsdel, men nordlendingene er ikke lettlurte folk.

Det er heller ingen overraskelse at Ap støtter forslaget fra Sp, SV, MDG og Frp om å innlemme Nord-Norgebanen i Nasjonal transportplan.

AP-lederen er en skikkelig visjonær leder, men det er når andre har bestemt hva han skal mene.

Ap vil sikre flertall for bygging av jernbane i Nord-Norge

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon