– Et av de mest grunnleggende problemene for den kunstneriske ytringsfriheten i dag er tendensen til å lukke bestemte rom og arenaer for dem som måtte ha synspunkter eller ståsteder som avviker fra de godtatt gode, som utløser ubehag eller som provoserer, skriver Erik Fosnes Hansen i et brev til Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Forfatteren Erik Fosnes Hansen (56) ber Forfatterforeningen trekker støtten til et omstridt opprop i forbindelse med Ytringsfrihetskommisjonen. Roy Jacobsen har allered meldt seg ut.

Det var i slutten av juni at Ytringsfrihetskommisjonen inviterte Are Søberg, mannen bak Facebook-profilen Sløseriombudsmannen til kommisjonens innspillsmøte for kunstnere.

Kommisjonsmedlem Begard Reza valgte å trekke seg i protest mot dette. Hun mente Søberg burde utestenges. Pardokset i at et medlem i Ytringsfrihetskommisjonen tar til orde for å tie en kritiker ihjel, begynner nå å gå opp for «det gode selskap».

annonse

Men ikke før 15 kunstnerorganisasjoner, inkludert Den norske Forfatterforening, hadde støttet oppropet.

Forfatterkollega Erik Fosnes Hansen sendte søndag et brev til Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik der han ber foreningen om å trekke støtten til oppropet.

– Jeg tar avstand fra at min kunstnerorganisasjon har skrevet under, også på mine vegne, åpenbart uten å ha tenkt nøyere gjennom de prinsipielle implikasjonene og uten på noen måte å ha forankret dette blant medlemsmassen. Reaksjonene har da heller ikke latt vente på seg. Det er derfor ønskelig at Den norske Forfatterforening umiddelbart trekker tilbake sin støtte til oppropet, skriver Fosnes Hansen i brevet som han har lagt ut på sin Facebook-side.

annonse

Artikkelen fortsetter.

https://www.facebook.com/harakerik/posts/10161372995406679?__cft__[0]=AZUbJ1QOdROWvQxEO8F6vWCwYiiOEQmM-wEPBbUw3SugqxmrN2TAfGE-iKw–mLZiAQ77mb3BwEVEj42IZqnPLG4_gLA_qNheZOQbLAfP-GdAYkGXRvP__4UXz-NFqiPIQg&__tn__=%2CO%2CP-R

I brevet peker han på alles rett til å oppleve ubehag og dyp uenighet, til å bli krenket og harselert med, skriver NTB.

– Et av de mest grunnleggende problemene for den kunstneriske ytringsfriheten i dag er tendensen til å lukke bestemte rom og arenaer for dem som måtte ha synspunkter eller ståsteder som avviker fra de godtatt gode, som utløser ubehag eller som provoserer, skriver Fosnes Hansen.

Sensurforsøk

Han kaller det en trussel mot meningsmangfoldet når kunstnere på grunn av sine ytringer blir nektet utstilt, forestillinger boikottes, bøker plukkes ut av bibliotekhyllene, forfattere mister forleggere og motstemmer skal utelukkes fra det gode selskap.

– Det kommer fort til å ligne på moralisme og intoleranse. Scenenekt er et uformalisert og begrenset, men utvilsomt høyst virksomt sensurforsøk, og er det motsatte av å beskytte ytringsfriheten.

Fosnes Hansen debuterte som 20-åring med Falketårnet i 1985, og fikk gjennombruddet med Salme ved reisens slutt i 1990. han har totalt utgitt fem romaner, og har blitt oversatt til 36 språk.

Meldte seg ut

annonse

Kollega Røy Jacobsen nøyde seg ikke med å sende brev. Han har meldt seg ut av Forfatterforeningen.

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, sier Roy Jacobsen til VG.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon