Fotomontasje: Hesther Ng/SOPA /Shutterstock / Carlos MAMANI / AFP
annonse
annonse

De homofiles kamp har vært lang, og de kom i mål. Men noen vil ikke stoppe der. De vil ha mer, og bruker offerrollen som metode.

Gay Pride. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.

I stedet for å komme med en lang og kjedelig innledning: Pride har gått fra å være et show til å bli en skrekkfilm.

Alle som sier noe ender på kjetterbålet. Pride har blitt sekterisk med et sterk innslag av en selverklært offerrolle. Vi gjenkjenner de samme trekkene i antirasisme og klimaaktivisme. De vet best, og nåde dem som taler imot. Da hagler det med ukvemsord som homofobi, rasist eller klimafornekter. Det er av folk som aldri har hatt arbeid. Det er slike med bullshit-jobber som går med ring i nesen og sokker i sandalene. Arbeidstiden går for det meste i å fokusere på problemer og utvikle gode formuleringer slik at de blir uløselige, så kan de gå hjem og føle at dagen har vært innholdsrik.

annonse

Pride og fotball

En Pride-aktivist respekterer ikke nasjonalsangen til Ungarn og vifter med regnbue-flagget. REUTERS/Matthias Hangst

Det er en selvmotsigelse at vi ikke skal boikotte fotball-VM i Qatar fordi man ikke skal blande politikk inn i sport, men at vi samtidig skal hylle Pride og knele for BLM.

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er okei, men ikke bruk idretten til det, sa RBK-sjefen Åge Hareide.

annonse

Les også: Hareide har fått nok: – Man bør holde fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er

Men ifølge kommentator i BT, Jens Kihl, er det å si noe sånt hatprat: «Vi må forvente eit klart svar frå Rosenborg på om dei stiller seg bak hatpratet til Åge Hareide», skriver han på Twitter, og da han fikk reaksjoner, svarte han slik: «No kjem kvite, hetero menn og belærer meg om at dette ikkje er hatprat. Dei vil reservere ordet til den juridiske versjonen. Vi må visst snakke med innestemme og slutte med hard språkbruk. Men det er ikkje dei som kjenner sånne ord som ein knyttneve i magen. Fy faen, eg er så lei.»

Om Kihl ønsker en sterkere polarisering, så er dette rette metoden. Slike aggressive utfall gjør at kløften blir dypere.

Les også: BT-kommentator ut mot «hvite, hetro menn» – kaller Hareides Pride-uttalelse for «hatprat»

Her er det noen likheter med den såkalte antirasismen. Nordmenn er ikke rasister, i alle fall om en sammenlikner med våre nye landsmenn. Men påstandene om massiv rasisme kommer likevel. Konsekvensen blir som med Pride, de skaper polarisering. Nordmenn godtar innvandrere og homofile, men blir de påtvunget noe, så våkner noen underliggende følelser, en motvilje mot det du blir påtvunget – uansett hva det er. Det er en utvikling som ikke er ønskelig.

Åge Hareide slapp katten ut av sekken, og han viste oss at de som krever toleranse er de minst tolerante.

Nikolai Astrup mener det bør bli tillatt for kommuner å heise Pride-flagget også uten at det gjennomføres et fysisk Pride-arrangement. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er ingen vits i å la seg skremme til taushet. Pride har dratt den for langt, og det har blitt for mye av det gode. Det var engang et gateshow, et teater i alle regnbuens farger. Selv har jeg også sett på paraden. Det er musikk, det er kostymer og underholdning. Men nå har Pride gått for langt, og da forsvinner interessen. Homokampen førte frem, de fikk sine rettigheter og har også et eget vern i Straffeloven om hatkriminalitet.

annonse

Les også: Pride-sirkuset i fotball-EM provoserer mange: – Ærlig talt, for et tullete fokus!

Men det er noen som ikke vil stoppe der. De vil kjempe frem en posisjon i samfunnet, der de fremstiller seg selv som ofre, og bruker den rollen som et maktmiddel.

Pride-flagget vaier overalt, media følger opp og hyller bevegelsen, det er agurktid og noe må de finne på. I fjor var det virus, året før var det Greta, før det igjen var det flyktningkrise og tilreisende tiggere. I år er det valg også, og da er det viktig for politikere å få rosende omtale i avisen. Det koster dem så lite og de kan sole seg i glansen. De er inkluderende og støtter opp om mangfold. Da kan de høste billige politiske poenger.

Vi har mange utsatte grupper

For eksempel minoritetskvinner i sterkt mannsdominerte kulturer, eller handikappede og narkomane. De får sjelden oppmerksomhet. Men det er fordi man da må brette opp ermene og gjøre en innsats. Da er det mye lettere å vifte med et flagg og si noen hyggelige ord om Pride.

Overdreven og melodramatisk reaksjon mot Åge Hareide

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon