Et kinesisk droneutskytingssystem. Foto: Skjermdump.
annonse
annonse

En sterk industriell base gjør at Beijing kan ha et stort konkurransefortrinn i å produsere massive mengder små angrepsdroner vis-à-vis sine rivaler.

Kina har erfaring i å overvelde sine fiender med et stort antall tropper. Nå kan Kina snart anvende en moderne utgave av denne taktikken: Store svermer av bittesmå bevæpnede helikopterdroner som kan overvelde fiendtlige styrker.

– Kinas hjemmeutviklede helikopterdroner, som er utstyrt med bomber, granatkastere og maskingevær, kan nå danne svermer og delta i koordinerte angrep, skriver den kinesiske avisen Global Times, med henvisning til en uttalelse fra den Guangdong-baserte droneprodusenten Zhuhai Ziyan.

annonse

– Med et enkelt trykk på en knapp, kan dronene lette, unngå å kollidere i luften og finne veien til sitt angitte mål på egenhånd. Når de mottar en ordre om å angripe, vil de autonomt engasjere målet på en koordinert måte. Etter avsluttet oppdrag vil systemet føre dronene tilbake til basen hvor de lander automatisk. Operatøren trenger ikke å utsette seg selv for fare i frontlinjen, ettersom dronene lett kan fjernstyres, heter det videre.

Opptil ti helikopterdroner kan settes sammen til en sverm, med kunstig intelligens som leder og koordinerer gruppen.

USA

annonse

Kina er ikke alene om å utvikle dronesvermteknologier. USAs militære forskningssenter, DARPA, jobber med et konsept kjent som Offensive Swarm-Enabled Tactics (Offensive svermaktivert taktikker), eller OFFSET, hvor mennesker bruker en videospillignende virtuell virkelighet for å kontrollere formasjoner av hundrevis av små droner under urban krigføring.

Les også: Kina med vellykket test av flyvende ubemannet «dronesverm-moderskip»

En test i 2018 demonstrerte hvordan en dronesverm fremdeles kunne finne og ta ut mål ved hjelp av kunstig intelligens etter at kommunikasjonen med de menneskelige operatørene hadde blitt brutt.

Russland

Russland har også erfaring med dronesvermer, men på mottakersiden. I 2018 ble en liten dronesverm bevæpnet med eksplosiver lansert mot en russisk flybase i Syria av syriske opprørere.

Russland hevdet å ha skutt ned syv av dem, og tatt over radioforbindelsene for å ta kontroll over ytterligere seks. Slike anti-drone teknologier kan bli svært viktig på fremtidens slagmarker.

Konkurransefortrinn

Det som er spesielt relevant med kinesiske dronesvermteknologier er Kinas globale dominans i droneproduksjon. Den kinesiske produsenten DJI produserer nesten 80 prosent av alle kommersielle droner som i dag brukes i USA og Canada.

annonse

En så solid produksjonsbase gir ifølge forsvarsanalytiker Michael Peck Beijing et stort konkurransefortrinn i å bygge et massivt antall små angrepsdroner vis-à-vis sine rivaler.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon