- Resett - https://resett.no -

Har skrevet boken «Utøyakortet»: – Vi trenger å snakke om det som er vanskelig

AUF ble overlatt til seg selv etter 22. juli, mener forfatter Snorre Valen. Andre partier bør ta ansvar.

Snorre Valen skrev deler av boka «Utøyakortet» i affekt, fordi han var sint over den urettferdige behandlingen han opplever at AUF er blitt utsatt for.

– AUF har vært isolert politisk, og de har nok følt seg veldig alene, sier SVs tidligere nestleder til NTB.

annonse

Han opplever at AUF og Arbeiderpartiet måtte bearbeide sine traumer på egen hånd, og at  forsøk på å dra opp en politisk debatt høsten 2011 raskt ble slått ned igjen.

– Sett i ettertid er det oppsiktsvekkende hvor kraftig Eskil Pedersen og AUF ble plukket ned. De var utsatt for et politisk motivert terrorangrep, men de hadde i realiteten ikke adgang til å snakke om det selv, sier han.

Ytringsfrihet

I boken beskriver Valen hvordan AUF-leder Eskil Pedersens forsøk på å snakke generelt om konsekvenser av ytringer ble sett på som en kamp mot ytringsfrihet. Pedersen skal også ha blitt anklaget for å ha skapt et inntrykk av at Frp bar noe av ansvaret for terroristens handlinger.

annonse

«De som ble skutt av den høyreekstreme terroristen må passe på hvordan de opptrer, så ikke innvandringsdebatten blir lei seg. På den politiske scenen fikk trollene plass i sola, mens AUF fikk holde seg inne», skriver han i boka.

Vil ha oppgjør

Valen, som nylig ble ansvarlig redaktør for debattavisen Trønderdebatt, maner nå til det han mener er et skikkelig oppgjør.

– Det høres banalt ut. Men vi trenger å snakke om det som er vanskelig med 22. juli. Det er ikke noen vei utenom, sier han.

– Vi har etter 22. juli vært så fornøyd, tror jeg, med den nasjonale samlede responsen. At det kan oppleves litt som støy når noen rekker opp hånden og sier at dette ikke endte så bra, sier han.

Videre må ikke 22. juli-debatten reduseres til kun å dreie seg om ytringsfrihet, men også om substansen og holdningene som ligger i ytterliggående ytringer, mener han.

– Vi må være oppmerksomme på at høyreradikale og høyreekstreme bevisst og strategisk får diskusjoner om seg selv til å handle om ytringsfrihet, sier Valen.

– Påvirker holdninger

Bruken av ordene «Utøyakortet» og «22. juli-kortet» har fått en enorm slagkraft, mener Valen. Mange AUF-ere har skal til stadighet ha blitt møtt med disse begrepene.

annonse

– Det er klart at den typen ord påvirker holdningen til mange, sier han.

Han hevder at høyresiden ikke har vært særlig flinke til å snakke om gradvise overganger mellom mainstreamdebatt og overgang til høyreradikalisme og ekstremisme.

Men Valen påpeker også at hverken Senterpartiet, SV, MDG eller Rødt har stått i kø for å ta debatten om 22. juli.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474