Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ungarns statsminister Viktor Orbán har havnet på en uoffisiell liste over «rovdyr», på grunn av sine holdninger til pressefrihet.

Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) publiserte mandag en liste med 37 navn.

To kvinner er nye på listen: statsministeren i Bangladesh og den administrative sjefen i Hongkong. Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, er også med for første gang.

annonse

Reportere uten grenser holder oversikt over pressens arbeidsvilkår rundt om i verden. Det er fem år siden RSF sist publiserte sin liste over verstinger.

– Orbán har systematisk og effektivt undergravd medienes frihet og uavhengighet siden han kom til makten i 2010. Han bruker et variert utvalg av brutale teknikker, heter det.

Orbáns fremgangsmåte kan ifølge RSF være subtil eller konfronterende, men den er angivelig alltid effektiv. Oligarker som støtter regjeringspartiet Fidesz, har sikret seg kontroll over 80 prosent av mediene i Ungarn.

annonse

Private medier utenfor disse oligarkenes eierskap skal bli utsatt for regelmessig diskriminering ved at de ikke får fri tilgang til informasjon og ved at ulike offentlige etater ikke kjøper annonseplass. De blir også anklaget for å spre «fake news» på statskontrollerte kanaler.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon