Ina Bache-Wiig likte kjærestens video på Facebook. Det var ikke forenelig med Oslo-galleriet Standard sitt menneskesyn. Foto: Foto: Håkon Borg / Magpie . Verkene heter Rumor Has It
Ina Bache-Wiig Foto: Håkon Borg / Magpie . Verkene heter Rumor Has It" og til høyre: "Mimetic Supremacy". Foto privat.
annonse
annonse

Stadig flere forfattere og kunstnere tar avstand fra egne organisasjoner over deres holdninger til ytringsfriheten i kjølvannet av boikott-oppropene mot Sløseriombudsmannen.

Søndag gikk Roy Jacobsen til det skritt å melde seg ut av Forfatterforeningen, mens Erik Fosnes Hansen kom med skarp kritikk i et brev og ba foreningen snu.

Sist ute er billedkunstner Ina Bache-Wiig.

annonse

– Jeg melder meg herved ut av min fagfelleorganisasjon Norske Billedkunstnere i lys av siste ukers hendelser og NBKs støtte til Norske Dansekunstneres opprop mot Ytringsfrihetskommisjonen, skriver hun i en epost sendt til blant annet Resett.

«Å støtte scenenekt direkte og indirekte, er grunnleggende illiberalt og jeg kan ikke lenger stå inne for mitt medlemskap i NBK,» skriver hun i begrunnelsen sendt til Norske Billedkunstere.

Stått i stormen før

annonse

Ina Bache-Wiig har gjort seg bemerket i den kulturkampen som foregår om ytringsfriheten også tidligere.

Fredag 18. juni skulle Ina Bache-Wiig etter avtalen stille ut ved prestisjegalleriet Standard, som en del av gruppeutstillingen «Paper planes». Det ble ikke noe av.

I ettiden torsdag 17. juni ringte gallerist Eivind Furnesvik for å fortelle at hun ikke var ønsket til utstillingen.

– Han sa verkene mine var helt uforenlige med galleriet og deres menneskesyn, uten å begrunne hva, sier Bache-Wiig til Subjekt, som først omtalte saken.

Hun fikk beskjeden etter å ha trykket liker og gitt sin støtte til en video-post på Facebook lagt ut av hennes kunstnerkjæreste Tommy Johansson. Der uttryktre han skepsis til Pride-bevegelsen, som han hevdet har «utviklet seg til å bli en fordomsfull, autoritær, intolerant og ekstrem bevegelse».

Tror ikke på påstander: Utlover dusør på 100.000 kroner til dokumentert hets og trakassering

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon