Ina Bache-Wiig likte kjærestens video på Facebook. Det var ikke forenelig med Oslo-galleriet Standard sitt menneskesyn. Foto: Foto: Håkon Borg / Magpie . Verkene heter Rumor Has It
Ina Bache-Wiig Foto: Håkon Borg / Magpie . Verkene heter Rumor Has It" og til høyre: "Mimetic Supremacy". Foto privat.
annonse
annonse

Stadig flere forfattere og kunstnere tar avstand fra egne organisasjoner over deres holdninger til ytringsfriheten i kjølvannet av boikott-oppropene mot Sløseriombudsmannen.

Søndag gikk Roy Jacobsen til det skritt å melde seg ut av Forfatterforeningen, mens Erik Fosnes Hansen kom med skarp kritikk i et brev og ba foreningen snu.

Sist ute er billedkunstner Ina Bache-Wiig.

annonse

– Jeg melder meg herved ut av min fagfelleorganisasjon Norske Billedkunstnere i lys av siste ukers hendelser og NBKs støtte til Norske Dansekunstneres opprop mot Ytringsfrihetskommisjonen, skriver hun i en epost sendt til blant annet Resett.

«Å støtte scenenekt direkte og indirekte, er grunnleggende illiberalt og jeg kan ikke lenger stå inne for mitt medlemskap i NBK,» skriver hun i begrunnelsen sendt til Norske Billedkunstere.

Stått i stormen før

annonse

Ina Bache-Wiig har gjort seg bemerket i den kulturkampen som foregår om ytringsfriheten også tidligere.

Fredag 18. juni skulle Ina Bache-Wiig etter avtalen stille ut ved prestisjegalleriet Standard, som en del av gruppeutstillingen «Paper planes». Det ble ikke noe av.

I ettiden torsdag 17. juni ringte gallerist Eivind Furnesvik for å fortelle at hun ikke var ønsket til utstillingen.

– Han sa verkene mine var helt uforenlige med galleriet og deres menneskesyn, uten å begrunne hva, sier Bache-Wiig til Subjekt, som først omtalte saken.

Hun fikk beskjeden etter å ha trykket liker og gitt sin støtte til en video-post på Facebook lagt ut av hennes kunstnerkjæreste Tommy Johansson. Der uttryktre han skepsis til Pride-bevegelsen, som han hevdet har «utviklet seg til å bli en fordomsfull, autoritær, intolerant og ekstrem bevegelse».

Tror ikke på påstander: Utlover dusør på 100.000 kroner til dokumentert hets og trakassering

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon