Kunstner Morten Traavik under Aschehougs store hagefest i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Kunstnere har ment at de har fått hets og blir trakassert som følge av Sløseriombudsmannens oppslag. Nå utfordrer kunstner Morten Traavik dem til å komme med bevis. Han utløver dusør på 100.000 kroner til de som kan dokumentere hetsen.

Det har vært mye oppstyr etter at et medlem av Ytringsfrihetskommisjonen trakk seg da Are Søberg, mannen bak Sløseriombudsmannen, var invitert til møte og kommisjonen skulle se stykket Sløserikommisjonen, satt opp av Morten Traavik.

Forbundet Norske Dansekunstnere var kritisk til Sløseriombudsmannens deltagelse og skrev et innspillsbrev med bekymring om kommisjonens arbeid til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet.

annonse

15 kunstnerorganisasjoner, inkludert Den norske Forfatterforening, har støttet oppropet.

Morten Traavik er selvsikker på at verken Sløseriombudsmannen eller «Sløserikommisjonen» har stått for, støttet eller medvirket til hets og trakassering av kunstnere, skriver Subjekt.

Han har gjentatte ganger etterlyst konkrete bevis på trusler som er lovstridig og som er knyttet til «Sløserikommisjonen» eller Sløseriombudsmannen og hans kommentarfeltet.

annonse

– All boikott og scenenekt mot Ytringsfrihetskommisjonen, Kulturytring Drammen og «Sløserikommisjonen» blir begrunnet med disse truslene. Samtidig er det ingen som har sett noe av disse truslene. Det har ikke vært dokumentert en eneste gang, sier Traavik, og fortsetter:

– På tross av at jeg har gjentatte ganger oppfordret til å offentliggjøre truslene.

Han utlover derfor en dusør på 100.000 kr.

Og pengene skal han ta fra et prosjekt finansiert av Kulturrådet.

Støtten fra Kulturrådet utgjør 3,7 millioner kroner per år i kunstnerskapsstøtte og går til teaterkompaniet Traavik.info.

– Hvordan er dette forsvarlig bruk av Kulturrådet-støtte?

– Jeg vil si at det er den mest forsvarlige bruken av Kulturrådet-støtte man kan tenke seg, sier Traavik.

Hva har skjedd med våre kunstnere – har de blitt statsansatte?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon