Bildemontasje. Grensen mellom USA og Mexico, samt USAs president Joe Biden. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Narkotikakarteller utnytter den pågående grensekrisen i USA til å tjene store summer penger gjennom menneske- og narkotikasmugling.

Scott G. Erickson jobbet som stabssjef, visestabssjef og rådgiver ved US Department of Homeland Security under Trump-administrasjonen. Før det tjenestegjorde han i nesten tjue år som politimann. Han er også grunnlegger av interesseorganisasjonen Americans in Support of Law Enforcement (Amerikanere til støtte for rettshåndhevelse).

Erickson jobber nå som rådgiver i det politiske rådgivingsselskapet Wolf Global Advisers, og har skrevet et meningsinnlegg om de politiske konsekvensene av Joe Bidens innvandringspolitikk på USAs sørlige grense i The National Interest.

annonse

Humanitær- og nasjonalsikkerhetskrise

Erickson innleder teksten ved å påstå at Biden-administrasjonens grensepolitikk fremmer en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise på USAs sørvestgrense. Ikke bare forverrer administrasjonen stadig denne krisen, men den beriker også direkte de mange kartellene som utnytter krisen for å smugle titusenvis av migranter og store mengder narkotika inn i USA.

Det finnes mye statistikk som understreker hvor raskt Biden-administrasjonen tok en sikker og stabil situasjon og gjorde den til den verste grensekrisen i USAs historie. I regnskapsåret til den amerikanske føderale regjeringen (1. oktober til 30. september) i 2019, gjorde USAs sørvestlige grensepatruljer rundt 850.000 pågripelser, med en topp på over 130.000 i mai samme år. Disse tallene var historisk høye.

annonse

Trumps løsninger

Erickson viser deretter til Trump-administrasjonen innovative og kreative løsninger for å håndtere denne krisen – kjent som Migrant Protection Protocols – som raskt behandlet rettmessige asylkrav og identifiserte falske. Videre tilrettela bilaterale asylsamarbeidsavtaler for en regional tilnærming for asylsøkere og frarådet migranter fra å ta kontakt med karteller for å få hjelp til å ta den lange reisen til USAs sørgrense.

Les også: Trumps politikk virker: Markant nedgang i innvandring til USA i juni

Coronavirus-pandemien tillot også Trump-administrasjonen å bruke verktøyet kjent som «Tittel 42», som tilrettela for rask fjerning av ulovlige grenseoverganger på grunn av den pågående folkehelsekrisen. Denne politikken fungerte. I regnskapsåret 2020 ble grensepatruljens pågripelser redusert med mer enn 50 prosent fra 2019, til litt over 400.000.

Bidens omgjøring

Erickson skriver videre at selv om Trump-administrasjonens grensepolitikk var beviselig effektiv, plasserte den innkommende Biden-administrasjonen politikk over nasjonal sikkerhet og suspenderte eller omgjorde nesten alle av Trumps tiltak etter å ha tiltrådt som USAs 46. president. Dette har forutsigbart ført til en massiv økning i pågripelser langs USAs sørvestgrenser.

Så langt i regnskapsåret 2021 har pågripelsene langs grensen allerede oversteget 900.000, mer enn det dobbelte av 2020, med nesten fire måneder igjen av inneværende regnskapsår. Siden Biden-administrasjonen kom til makten, har antall pågripelser økt voldsomt, og har i gjennomsnitt vært på omtrent 170.000 pågripelser per måned siden mars.

Dette kommer ikke som en overraskelse gitt at Biden har gjeninnført fortidens «fang-og-slipp»-politikk og gjort klart at håndheving av loven og avskrekking ikke er prioriteringer for administrasjonen hans.

annonse

Store lidelser

Erickson skriver deretter om de politiske konsekvensene av Bidens politiske skifte i USAs grense- og innvandringspolitikk, som fant sted etter 20. januar. Det er ikke bare lokalsamfunn, ikke-statlige organisasjoner og offentlige etater som blir tvunget til å takle denne krisen på den amerikanske siden av grensen.

En enda mer skadelig konsekvens av disse villedede politiske instruksene er at mange transnasjonale kriminelle organisasjoner – kartellene – har kunnet utnytte USAs ufullstendige innvandringssystem og slappe grensesikkerhet for å smugle og utpresse migranter for økonomisk gevinst.

Les også: Arrestasjoner av migranter på USAs sørlige grense når nye høyder i 2019

Det store volumet av penger som er involvert, er nesten ufattelig. Kartellene kan kreve hver innvandrer for tusenvis av dollar for å hjelpe dem med å ta den lange, og ofte farlige, reisen til USAs sørvestgrense. Uten å bekymre seg for å bli arrestert, opererer disse kartellene åpenlyst og reklamerer uhemmet for sine menneskesmuglingstjenester på sosiale medier.

Disse menneskesmuglende transnasjonale kriminelle organisasjonene putter nå omkring 14 millioner dollar i lommene sine hver dag, ifølge en rapport utgitt tidligere i år.

Narkotika

Erickson skriver videre at det ikke bare er migranter som smugles inn i USA. Kartellene har også utnyttet grensekrisen til å flytte store mengder narkotiske stoffer inn i landet, og har nå reversert de nylige seirene i kampen mot narkotika- og opioidmisbruk som ble vunnet under Trump-administrasjonen.

Tusenvis av kilo av fentanyl, et sterkt syntetisk opioid, har blitt smuglet inn i USA gjennom sørvestgrensen, og i stadig økende kvantiteter. Amerikanske toll- og grenseverntjenestepersoner (CBP) har rapportert om flere rekordbeslag – på omtrent seks hundre pund (ca. 272 kilogram) per måned – de siste tolv månedene, og det representerer bare narkotika som faktisk har blitt beslaglagt. Mye mer slipper inn gjennom grensen enn det som blir oppdaget og konfiskert.

Denne dramatiske økningen i narkotikatilbudet skaper problemer for sårbare miljøet som allerede har fått gjennomgå som følge av pandemien, som for eksempel å legge til rette for forhold som gir grobunn for en økning i dødelige overdoser.

Hvorfor?

annonse

Avslutningsvis spør Erickson retorisk: «Hvordan klarer kartellene å smugle så mye over sørvestgrensen?»

Dette er et biprodukt av dårlige politiske beslutninger fra Biden-administrasjonen. Da beslutningen ble tatt om umiddelbart å stanse grensemurkonstruksjonen, ble også toll- og grenseverntjenestepersoners (CBP) evne til å utvide et system, som beviselig hadde bremset utviklingen, stoppet.

Det fysiske grensemursystemet gjør at CBP bedre kan kontrollere hvor mennesker og smugling flyter over grensen. Dette muliggjør bedre utnyttelse av ressurser for å styrke muligheten til å stoppe det. Da konstruksjonen av grensemuren ble stoppet, ble hull som var i ferd med stenges således holdt åpne.

Les også: Mexicos president er «bekymret» for konsekvensene av Bidens liberale innvandringspolitikk

Videre blir det stadig vanskeligere å tette disse hullene langs grensen når CBP er pålagt til å trekke anslagsvis 40-50 prosent av grensepatruljeressursene fra frontlinjene for å ta hånd om det store antallet migranter som nå krysser grensen daglig.

Biden-administrasjonens grensekrise er mest markant langs USAs sørvestgrense, men den er på ingen måte isolert til dette geografiske området alene. Inntil Biden-administrasjonen tar sitt ansvar på alvor for å sikre grensen og fremme en sammenhengende og rettferdig innvandringspolitikk – som prioriterer negative konsekvenser i stedet for å belønne ulovlig oppførsel – vil dagens utvikling fortsette å berike kartellene.

Dette «vil gå på bekostning av migrantene som de direkte utnytter i tillegg til de amerikanske samfunnene hvor smuglervarene deres flyter fritt,» konkluderer Erickson.

Gallup-sjef advarer Biden: 42 millioner latinamerikanere ønsker å innvandre til USA

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon