LUKRATIVE KRONER: Scandic Hotels og Nordkapp kommune har lenge kjempet om parkeringsinntektene på Nordkapp-platået. Foto: Lukas_Kozlik / Shutterstock / NTB
annonse

Næringsområde eller utmark?

Konflikten begynte da Scandic Hotels innførte parkeringsavgift på Nordkapp-platået, en populær turist-destinasjon og Fastland-Norges nordligste punkt.

Denne praksisen motsatte Nordkapp kommune seg, som mente at de skulle drive parkeringen i kommunal regi og at inntektene skulle tilfalle dem.

annonse

Med 250.00 til 300.000 tilreisende hvert år var det kanskje ikke merkelig at både hotellet og kommunen ville ha hånd over den potensielle gullgåsa.

Nå jubler ordfører Jan Olsen fra Sosialistisk Venstreparti etter at tingretten har gitt kommunen medhold.

– Dette er en seier for allemannsretten og adgangen til norsk natur. Dette er en viktig dom for alle som ønsker enestående naturopplevelser i Norge, mener Olsen.

annonse

I desember 2020 sa fylkesmannen i Troms og Finnmark seg enig i at Scandic ikke fikk kreve parkeringsavgift fra turistene. Scandic svarte med søksmål, skriver NTB. Det var iFinnmark som først omtalte saken.

Scandic har anført at Nordkapp-platået er et næringsområde som ligger i umiddelbar tilslutning til hotellet. Derfor gjelder friluftsloven angivelig ikke.

Scandic leier hele området fra Rica Eiendom, som på sin side har festeavtale med Finnmarkseiendommen.

Interesseorganisasjonen Norsk Friluftsliv har på sin side ment at Nordkapp-platået må regnes som utmark og dermed falle inn under friluftslovens bestemmelser.

– Dette er en prinsipielt viktig dom, og en seier for friluftslivet og allemannsretten. Ingen skal kunne tjene penger på folks tilgang til naturen vår, sier styreleder Knut J. Herland i Norsk Friluftsliv etter at tingrettens domsslutning ble kjent.

annonse

Scandic kan nå se langt etter parkeringsinntekter, med mindre avgjørelsen ankes. Derimot må hotellkjeden motpartens saksomkostninger på 1,6 millioner kroner.

Her er årets vaksineturist-destinasjoner

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse