- Resett - https://resett.no -

Nå vil unge kinesere chille

Nekter å slite og slave for staten.

I Kina, et sosialistisk diktatur hvor både samfunnsliv og økonomi er nøye regulert, bestemmer myndighetene det meste fra krybbe til død.

Det gjelder ikke minst familie, arbeidsliv og utdanning.

annonse

Tidligere fikk en kvinne bare føde ett barn. Deretter ble det åpnet opp for to stykk, og nå sist oppfordrer myndighetene til søskenflokker på tre.

Les også: Nå er Kina tømt for norske studenter (+) [1]

Det skyldes blant annet at Kinas befolkning blir eldre og ikke reproduserer seg nok. Som kjent trengs det en fødselsrate på minst 2,1 barn per kvinne for å sikre befolkningsoverskudd fra en generasjon til neste.

annonse

Men nå viser det seg at dagens unge kanskje ikke lar seg styre så lett som planøkonomene i Kinas kommunistparti har lagt til grunn.

Les også: Kina vil overvelde sine fiender med dronesvermer [2]

De vil slett ikke ha to barn – og i alle fall ikke tre – kanskje aller helst ingen. Og ikke akter de å jobbe lange dager for å ta opp lån til dyre leiligheter på en festetomt som staten eier.

Dermed går de på tvers av myndighetenes og ofte også foreldrenes ønsker. Samfunnet i Kina preges av hard konkurranse, herunder prestasjonskrav og statusjag.

En ny trend i Kina kalles «tangping», å ligge langflat, skriver [3] Dagbladet.

Tangping skal ha begynt å utbre seg blant unge profesjonelle i storbyene, og går ut på å leve et liv med få materielle begjær og lave forventninger til sosial prestisje.

Avisen skriver at det er Luo Huazhong (31) som skal ha startet trenden. Han sa opp fabrikkjobben, la ut på sykkeltur til Tibet, og ville livnære seg av småjobber.

Men bloggen hvor Luo markedsførte sin nye livsstil, ble raskt fjernet av myndighetene. Det samme ble en rekke diskusjonsfora hvor tangping drøftes.

annonse

Les også: Astronauter er på vei til Kinas nye romstasjon [4]

Kinavitere som Dagbladet siterer, stiller spørsmål ved om tangping i virkeligheten er så idealistisk og selvvalgt som det fremstilles som.

Kanskje er tangping heller et utslag av defaitisme, foreslås det. Mange oppnår nemlig aldri leilighet og familie, samme hvor mange skift de jobber.

På grunn av utstakt sensur er det vanskelig å fastslå hvor utbredt tangping-trenden er, skriver Dagbladet.

Les også: Får gjennomgå i Dagbladets kommentarfelt: – Eneste måten å stoppe kjeften hans på er å skyte ham [5]

Nylig har Kinas kommunistparti mer aktivt begynt å rekruttere unge mennesker som fremtidige partikadre.

Dette skjer samtidig som partiet feirer sitt hundreårsjubileum og maner til fortsatt økonomisk vekst for Kina.

Xi Jinping lover «gjenforening» med Taiwan [6]

Tegn abonnement [7] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474