Polens statsminister Mateusz Morawiecki (t.v.) fremmet en betent sak for Polens grunnlovsdomstol. Nå har de talt EU og kommisjonspresident Ursula von der Leyen midt imot. Foto: Pascal Rossignol / AP / NTB
annonse
annonse

Polens grunnlovsdomstol mener at kjennelser fra EU-domstolen om et spesielt disiplinærkammer i landets høyesterett, strider mot landets grunnlov.

Det betyr at EU-kjennelsene ikke er bindende, mener grunnlovsdomstolen.

Dette er den første av to ventede dommer i en pågående strid om hvorvidt EUs rettsregler har forrang over nasjonale vedtak. Dommen dreier seg om et disiplinærkammer som ble opprettet i landets høyesterett for å vurdere dommeres praksis.

annonse

I fjor avsa EU-domstolen en midlertidig kjennelse med ordre om at denne virksomheten skulle settes på pause, i påvente av en endelig dom. Det motsatte statsminister Mateusz Morawiecki og hans regjering seg, og dermed ble saken fremmet for den polske grunnlovsdomstolen.

– Polens motstand mot å implementere kjennelser fra EU-domstolen i landet er et klart skritt i retning av å fjerne Polen fra EU. Vi frykter at Polens regjering er på vei mot polexit, sier EU-parlamentariker Jeroen Lenaers.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon