Foto: AP Photo/Bruno Thevenin
annonse
annonse

Under årets første seks måneder omkom 1.146 migranter i forsøk på å ta seg sjøveien til Europa. Det er dobbelt så mange som i første halvår i fjor.

Minst 741 mennesker omkom i forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia, i regi. av hensynsløse menneskesmuglere, ifølge en fersk rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Minst 250 mennesker omkom i forsøk på å ta seg fra Vest-Afrika til Kanariøyene, og minst 149 mennesker omkom i forsøk på å ta seg til Spania vest i Middelhavet.

annonse

Seks mennesker omkom også da de forsøkte å ta seg fra Tyrkia til Hellas øst i Middelhavet.

IOM mener imidlertid at det reelle tallet på omkomne trolig er langt høyere, da mange båtforlis aldri bli oppdaget og rapportert.

Økning

Antall migranter som forsøker å ta sjøveien til Europa, økte i første halvår med 56 prosent, anslår IOM.

annonse

Menneskerettsorganisasjoner krever at flere redningsfartøy stiller opp. Europeiske land støtter seg imidlertid i økende grad på land i Nord-Afrika i håp om at de skal hindre mennesker fra å forsøke å ta seg til Europa.

Tunisia har økt frekvensen på slike operasjoner med 90 prosent i første halvår, mens Libya stanset og returnerte over 15.000 migranter, tre ganger så mange som i samme periode året før.

Kystvakten i Libya har mottatt betydelige beløp i støtte fra EU. Også Norge har bidratt til EUs fond for å bremse tilstrømningen av migranter over Middelhavet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon