Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

50 av Stortingets 169 faste representanter er ikke å finne på valglistene for kommende stortingsvalg.

19 av disse er kvinner og 31 er menn, ifølge en oversikt fra NTB.

KrF har den høyeste andelen representanter som ikke vil ta nye fire år på Stortinget. Fem av partiets åtte representanter tar ikke gjenvalg. Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og leder av helse- og omsorgskomiteen Geir Jørgen Bekkevold er blant disse.

annonse

Tre av åtte Venstre-representanter står ikke på årets valglister. Det gjelder blant andre tidligere nestleder Terje Breivik.

Både Venstre og KrF ligger ifølge meningsmålingene an til å havne under sperregrensen, noe som i tilfelle vil bety et kutt i antallet representanter på Stortinget fra dagens åtte til to.

Mange utskiftninger i Ap

annonse

Også i Arbeiderpartiet blir mange byttet ut. 17 av dagens 48 representanter (35 prosent) er ikke oppført på årets valglister. Blant dem er Dag Terje Andersen, Jette Christensen, Arild Grande og ikke minst Trond Giske.

Tolv av Høyres 45 representanter (26 prosent) stiller heller ikke. Det gjelder de nåværende statsrådene Frank Bakke-Jensen og Bent Høie. Også tidligere stortingspresident Olemic Thommessen og Kristian Tonning Riise takker for seg.

I Senterpartiet er det imidlertid bare én som har gitt beskjed om at hun ikke ønsker å fortsette, og det er tidligere partileder Liv Signe Navarsete.

Av Fremskrittspartiets 26 representanter har syv (26 prosent) sagt nei til gjenvalg, blant dem er Jon Georg Dale, Solveig Horne, Kari Kjønaas Kjos, Kjell-Børge Freiberg og Åshild Bruun-Gundersen, i tillegg til tidligere partileder Siv Jensen.

I SV har sju av elleve representanter sagt ja til å bli med videre. Med andre ord går nesten en tredel ut.

Kvinnerekord

Ifølge et notat fra tankesmia Civita kan det gå mot rekord når det gjelder kvinneandelen på Stortinget, dersom valgresultatet til høsten blir i tråd med gjennomsnittsmålingene for juni.

Hvis så skjer, vil det være 47 prosent kvinner i stortingssalen. Ved forrige stortingsvalg var tallet 41 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon