SENTRAL FOR KONSPIRASJONS-TEORIER? Fra inngangspartiet til NTBs hovedkontor i Oslo. Arkivbilde. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

– Et riksdagsøyeblikk. Evangeliet til Der Führer.

I totiden 16. juni sendte NTB ut en melding med tittelen «USAs forsvarssjef fryktet Trump-kupp».

Der gjenforteller NTB en teori som nyhetsbyrået AFP distribuerer om at USAs daværende president Donald Trump konspirerte for å begå statskupp og dermed beholde makten etter presidentvalget 3. november i fjor.

annonse

AFP tar utgangspunkt i boken «I Alone Can Fix It», som Washington-Post-journalistene Carol Leonnig og Philip Rucker har ført i pennen i samarbeid med general og generalstabsjef Mark Milley, en av landets fremste militære.

Les også: Valgkampinnlegg eller pseudoforskning fra NTB? Tendensiøs sak om «høyreekstreme militser» i USA

Milley er USAs forsvarssjef, og ble selv oppnevnt av Trump. Men etter valget i fjor skal Milley ha fryktet kupp inspirert av Adolf Hitler og riksdagsbrannen i 1933. Som kjent utnyttet Hitler brannen til å erklære unntakstilstand og deretter tilegne seg all makt.

annonse

– Dette er et riksdagsøyeblikk. Evangeliet til Der Führer, skal Milley ha sagt da Capitol Hill, hvor USAs nasjonalforsamling ligger, ble stormet 6. januar.

– Milley sa til staben sin at han trodde Trump fyrte opp under uro, kanskje i håp om å få et påskudd til å iverksette opprørsparagrafen (Insurrection Act) og kalle opp de militære, står det også å lese i boken, som NTB kaller «skremmende».

– Trump fortsatte å hevde, uten noe bevis, at valget ble stjålet fra ham, skriver NTB om det turbulente kvartalet etter 3. november.

NTB og øvrige MSM har selv ikke fremlagt bevis for den gjentatte, udokumenterte påstanden om at Trump planla statskupp. Siden disse påstandene fortsatt er ubevist, kan de betegnes som en konspirasjonsteori.

Store norske leksikon beskriver konspirasjonsteorier som «teoretisk sett fullt testbare, men de er ofte svært fleksible når det gjelder hva som kan telle som data og argument for en teori, og lite villige til å akseptere motargumenter. Dette gjør at de i praksis er vanskelige å argumentere mot».

I sin nyhetsmelding byr NTB ikke på noen kontekstualisering av Milleys konspirasjonsteori, for eksempel om det er hans forsøk på å innynde seg hos sin nye sjef, president Joe Biden, og dermed beholde generaljobben.

Les også: Resett presenterer NTBs vinkling på Rush Limbaughs død: «Trump gjentar løgner om valget i TV-comeback»

Det stilles heller ingen spørsmål ved at Milley har inngått samarbeid med journalister fra Trump-uvennlige Washington Post.

annonse

For å sikre korrekt og presis gjengivelse av NTB, har Resett publisert meldingen ordrett i en separat artikkel. Den kan leses her:

USAs forsvarssjef fryktet Trump-kupp

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Kim Nord
Journalist - kim@resett.no - Kim Nord har forskerutdanning i statsvitenskap, mastergrad i offentlig administrasjon og kompetanse i universitetspedagogikk. Redaksjonelle ansvarsområder er de tyskspråklige land, Øst-Europa og Russland.
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon