fotografiet tatt 16. mars 2010 tegner den danske tegneserieskaperen Kurt Westergaard en illustrasjon for avisen Jyllands-Posten i Viby. AFP FOTO / SCANPIX / HENNING BAGGER
annonse
annonse

Tegneren Kurt Westergaard, kjent for sine Muhammed-karikaturer, er død. Det er Berlingske som melder dette.

Tegneren ble 86 år gammel. Westergaard sovnet stille inn etter lengre tids sykdom.

Den mest kontroversielle karikaturen viste profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Tegnere har levd med drapstrusler like siden og måtte ha konstant politibeskyttelse.

annonse

Han ble et ikon for ytringsfriheten.

Tegningen til Kurt Westergaard som sparket igang karikaturstriden om Jyllands-posten.

I Store Norske Leksikon står følgende om Westergaard:

«Westergaard var avistegner for Jyllands-Posten mellom 1983–2010. Høsten 2005 fikk han og 11 andre tegnere i oppdrag av avisen å tegne satiriske tegninger av profeten Muhammad. 30. september 2005 ble tegningene offentliggjort under overskriften «Muhammeds ansigt». Å spre satiriske bilder av Muhammad blir innen visse muslimske miljøer sett på som svært støtende. Westergaard var en av de få som hadde avbildet Muhammeds ansikt, og med en påtent lunte i turbanen. Offentliggjørelsen av tegningene førte blant annet til brenning av danske flagg, angrep på danske ambassader i Midtøsten og en større diplomatisk krise. Westergaards tegning ble den mest omstridte i media. I 2008 avdekket dansk etterretningstjeneste drapsplaner mot Westergaard, og 1. januar 2010 unnslapp han såvidt å bli drept i sitt eget hjem da en 27 år gammel somalier tok seg inn i huset hans med øks.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon