Politiet på plass i Flemingsberg. Foto: Christine Olsson/TT / NTB
annonse
annonse

Berøringsangst for problemer knyttet til rask og omfattende innvandring har preget svensk politikk og medier i årtider. Mange mener det er grunnen til Sverigedemokraternas (SD) fremgang og oppslutning. 

Nå reagerer de samme politikerne angivelig «sterkt» etter skyteepisoden i Flemingsberg, sør i Stockholm, der to små barn ble såret.

Det er NTB som påstår dette.

annonse

Blant de pågrepne har minst fem koblinger til organisert kriminalitet i det såkalte Flemingsbergsnätverket, skriver Expressen.

Flemingsberg er et innvandrertett område. Lederen av nettverket, Alihan Dzhamaludinov, skal ha blitt skutt og drept i begynnelsen av juli.

De pågrepne er i alderen 18 til 27 år.

annonse

Les også: Sverige: To barn skutt i bena i innvandrertett område – ni menn pågrepet

– Det faktum at volden foregår i et miljø der uskyldige barn oppholder seg viser total likegyldighet og hensynsløshet, sier innenriksminister Mikael Damberg fra Socialdemokraterna i en skriftlig kommentar til TT.

– Jeg vil uttrykke min forferdelse og sinne over volden som har rammet to barn i Flemingsberg, sier han.

– Vanskelig å sette ord på

Johan Forsell i Moderaterna mener at hendelsen har krysset en grense.

– Dette er forferdelig. Det er nesten vanskelig å sette ord på, for dette skiller seg virkelig ut, sier han til TT.

Forsell etterlyser handling. Blant annet vil han at Sverige skal gjøre som Danmark og doble straffen dersom en gjerningsperson som er dømt har begått forbrytelsen i en gjengrelatert sammenheng.

– Det som har manglet i debatten de siste årene er samfunnets rett til å kunne beskytte seg mot veldig farlige mennesker, sier han.

Liberalernas partileder Nyamko Sabuni på samme spor som Forsell. Hun vil ha flere politifolk, avskaffe strafferabatter og sørge for bedre verktøy for politiet, skriver NTB om en Facebook-post hun har lagt ut.

annonse
– Motbydelig nådeløshet

På Twitter kommenterer også Kristdemokraternas leder Ebba Busch hendelsen:

– Dette ondet skyr ingen midler for å bryte nye grenser. Det er rett og slett trist at Sverige har havnet her, men vi må erkjenne hvordan virkeligheten ser ut, sier hun.

Talsperson for Miljöpartiet, Märta Stenevi, sier hun er forferdet og sint over det som skjedde.

– Det at vold trenger inn i miljøer der små barn bor, er alvorlig og helt uakseptabelt. Vold, våpen og gjenger har ingen plass i samfunnet vårt, skriver hun på Twitter.

Også Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar «uttrykker sin medfølelse til de berørte,» skriver NTB.

– To små barn som var ute og lekte ble rammet av skuddene. Det viser en motbydelig nådeløshet som skremmer familier. Mine tanker går til barna og deres nærmeste, skriver hun i en Twitter-melding.

annonse

– Raseres

NTB har nevnt de andre politiske partiene, men har ikke referert hva Jimmy Åkesson fra SD mener. Selv om SD er det partiet som sterkest og tidligst har advart mot det som skjer. Men Åkesson har publisert en rekke tweeter om saken.

– Skuddløsninger, ran, mord, overfallsvoldtekter, bilbranner og tusevis av andre små og stor overgrep mot enkeltmennesker, og mot samfunnet. Det rammer uskyldige, både direkte og indirekte, skriver han og fortsetter:

– Det er vår felles tilværelse som raseres når skuddsalvene raller mellom husene, når politisirene lyder om natter eller når to små barn treffes av kuler.

– Tryggheten slås i stykker for millioner av svensker, skriver han i en annen tweet,

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon