Illustrasjonsfoto: AP / NTB
annonse
annonse

USA og flere allierte anklager Kina for å stå bak et hackerangrep som var rettet mot epostprogramvare fra Microsoft. Angrepet rammet flere tusen maskiner verden over. 

USA og flere andre land mener at i tillegg til angrepet mot Microsofts Exchange-serverprogram, står Kina bak en rekke cybertrusler, inkludert løsepengevirusangrep fra regjeringstilknyttede hackere. Det er fremsatt krav om millioner av dollar i løsepenger etter slike angrep, skriver NTB.

Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann har Kinas departement for statssikkerhet brukt kriminelle hackere som har drevet utpressing og tyveri på nettet for egen vinning.

annonse
– Velkjent adferd

USA har siktet fire kinesere som påtalemyndigheten mener har jobbet sammen med det kinesiske departementet i et hackerangrep mot titalls datasystemer, inkludert angrep mot bedrifter, universiteter og offentlige institusjoner.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab sier at Microsoft Exchange-angrepet “[utført] av statsstøttede grupper i Kina, viser en uforsvarlig, men velkjent atferd».

Spionasje og tyveri

Hackingen ble «utført fra kinesisk territorium» og «målet var spionasje og tyveri av opphavsrettslig beskyttet materiale», sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

annonse

På spørsmål om hackingen av Microsoft Exchange svarer en talsmann for Kinas utenriksdepartement at landet «er sterkt imot og kjemper mot cyberangrep og nettyveri i alle former». Samtidig legger han til at å legge skylden på noen for nettangrep må være basert på beviser, ikke «grunnløse beskyldninger».

I Norge sier regjeringen at datainnbruddet mot Stortingets epostsystem i mars ble utført fra Kina. Kinas ambassadør til Norge er kalt inn på teppet.

– Noe helt eget
Myndighetene i USA har brukt store ressurser på å bekjempe russiske angrep med løsepengevirus, blant annet mot infrastruktur, inkludert en viktig oljeledning nylig.

Kriminelle russiske gjenger har vært involvert i de fleste store angrepene den siste tiden. USA har noen ganger sett koblinger mellom russisk etterretning og enkelthackere, men at Kinas myndigheter leier inn kriminelle hackere «for å drive ikke godkjente cyberoperasjoner globalt, er noe helt eget», sier en høyt plassert amerikansk tjenestemann.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon