- Resett - https://resett.no -

Listhaug om Hermansen-hærverk: – Denne saken gjør meg opprørt

Minnesmerket til Benjamin Hermansen har blitt tagget ned med teksten «Breivik fikk rett» to dager før tiårsmarkeringen av 22. juli.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at hun blir lei seg for at det finnes folk som kan gjøre noe så forferdelig etter hærverket på Benjamin Hermansens minnesmerke.

– Denne saken gjør meg opprørt. Jeg blir lei meg av at det finnes folk som kan gjøre noe så forferdelig. Jeg håper politiet tar denne sakn på største alvor, og at de som har gjort dette, blir straffet, skriver Listhaug på Facebook [1].

annonse

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er viktig å stå opp mot rasisme og hatprat etter at minnesmerket over Benjamin Hermansen på Holmlia er blitt tagget ned.

– Det er helt forferdelig å se at Benjamin Hermansen-minnesmerket på Holmlia har blitt tagget ned rett før 22. juli. Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre, byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) har reagert sterkt.

annonse

Oppdagelsen ble gjort av Holmlia-beboer Johannes Dvorak Lagos som oppdaget hærverket da han gikk tur i nærområdet, skriver Aftenposten. [2]

– Dette er forkastelig. Minnesmerket til Benjamin Hermansen har blitt tagget ned av rasister, skriver han på Twitter. [3]

Politiet etterforsker Hermansen-hærverk

Oslo politidistrikt oppretter sak på hærverket på Benjamin Hermansens minnesmerke på Holmlia to dager før 22. juli.

– Oslo politidistrikt tar saken svært alvorlig, og det er opprettet etterforskning. Etterforskningen vil også omfatte straffebestemmelsene om hatkriminalitet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

I januar 2021 var det 20 år siden drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen. Drapet var rasistisk motivert. Tre medlemmer av den nynazistiske gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirkning til drapet.

Støre: Ikke overrasket

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier politiet må ta saken på alvor.

– Benjamins minnesmerke tagget ned med referanse til 22. juli-terroristen. På dagen Id-feiringen starter. Det er forkastelig, skriver han på Twitter [4].

Til NTB sier Støre at en burde ha lært etter 22. juli.

annonse

– Jeg blir fortvilet og opprørt, men dessverre ikke overrasket. Vi har ikke klart å stanse framveksten av høyreekstreme holdninger i Norge. Om vi leser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin trusselvurdering, så ser man at hat, trusler og sjikane av minoriteter florerer og ansees som farlig, utdyper han.

– Men vi kan ikke kun overlate håndteringen av slike saker til PST og politiet. Dette må hver og en håndtere, legger han til.

At det kommer i samme uke som markeringen av 22. juli, tror han neppe er tilfeldig.

– Det kan jeg selvfølgelig ikke vite, men det er ikke overraskende om dette ikke er tilfeldig, sier Støre.

Store reaksjoner

Også partifelle og byrådsleder Raymond Johansen reagerer på taggingen.

– Det er avskyelig, skriver Raymond Johansen i en SMS til Avisa Oslo [5].

Avisa har også snakket med ordfører Marianne Borgen, som også reagerer sterkt på handlingen.

– Nei huff, sier en tydelig skuffet ordfører da hun får høre om hærverket.

Venstre-leder Guri Melby og leder Audun Lysbakken i SV er begge sjokkert over hærverket av minnesmerket.

– Dette er et trist og avskyelig eksempel på at holdningene til terroristen fortsatt eksisterer i det norske samfunnet, sier Melby.

– Dette fyller meg med både raseri og sorg, skriver Lysbakken på Twitter. [6]

Ikke anmeldt
annonse

Politiet i Oslo hadde ikke fått noen anmeldelser på taggingen da NTB tok kontakt i 13-tiden.

I januar 2021 var det 20 år siden drapet på Hermansen. 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i januar 2001. Drapet var rasistisk motivert. Tre medlemmer av den nynazistiske gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirkning til drapet.

Den unge gutten ble drept da han sto utenfor en butikk sammen med kameraten sin.

Da kjørte en bil inn på parkeringsplassen med tre nynazister. To av dem jaget guttene og fikk til slutt tak i 15-åringen. Han ble knivstukket i ryggen, brystet og armen.

Tegn abonnement [7] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474