Sol, sommer og finvær i Oslos gater. Foto: Fredrik Hagen / NTB
annonse
annonse

Denne sommeren har vi hatt ekstremregn, flom og død i Tyskland, skogbranner på nye herjinger i California, den infernalske og vilt unormale hetebølgen i det vestlige Canada.

OSLO 20150924.
Illustrasjonsbilde av aviser. Papiraviser.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Likevel omtaler værmeldingen sol som «fint», «strålende» og «pent».

– Men er det værtjenestens oppgave å knesette en tolkning av været som ligner klimafornektelse? spør kommentator Asle Finnseth i Vårt Land, og legger til:

annonse

– Mønsteret tegner seg nesten tydeligere enn jeg hadde trodd. Vi skal liksom ikke være i tvil om hva vi bør føle: Sol og varme frembæres med adjektiver som «bra», «fint», «strålende» og «pent». Mens regn og dalende temperaturer omgis av et underforstått huff.

Les også: Carl I. Hagen til Aftenposten: – Ordet «klimafornekter» sier egentlig sitt

Finnseth skriver at premisset går igjen i mimikk, stemmeleie og retoriske grep. Terje Alsvik Walløe (NRK) fastslår at det i «Trøndelag har vært en strålende dag …». Men – og nå kommer det et lett beklagende drag over fremføringen – det var altså dette lavtrykket øst for Island, og det kan gi regn.

annonse

– Er ikke kjernen i værvarslingens samfunnsoppdrag å skaffe oss nøkterne, vitenskapelig velfunderte prognoser for været vi har i vente? Må værmelderne behandle oss som om Norge besto av fem millioner turister på uavlatelig sommerferie?

Foto: AP / NTB scanpix

Men kommentatoren i Vårt Land mener videre at det er ingen grunn til å tro at det skorter på klimabevissthet hos meteorologene.

En klimafornekters betroelser

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon