Sylvi Listhaug: Foto: Kristian Haughom / Frp
annonse
annonse

Klassekampen har spurt politikere om hvorvidt begrepet «snikislamisering» hører hjemme i en borgerlig regjering. Det er SV-er og redaktør Snorre Valen som kritiserer Frp for å ha normalisert bruken av begrepet.

Ola Svenneby, leder av Unge Høyre, mener ifølge den revolusjonære avisen at begrepet snikislamisering er uanstendig å bruke. Men det skal ikke ekskludere fra en regjering.

– Svaret på det er nei. Det kommer an på hva man legger i ordet. Når Siv Jensen bruker det, snakker hun om parallellsamfunn. Det som gjør snikislamisering problematisk, er hvilken kontekst det brukes i, spesielt når en vet at den vanligste er Eurabia-konspirasjonen, sier Svenneby.

annonse

«Konspirasjonsteorien om Eurabia baserer seg på at ledende europeiske samfunnstopper samarbeider med arabiske statsledere for å gjøre Europa til en islamsk koloni», skriver Klassekampen.

Astrid Hoem, leder i AUF, sier at hun forventer at regjeringsmedlemmer ikke skal lefle med konspirasjonsteorier.

– Vi forventer jo at enhver regjering ikke har statsråder som forfekter konspirasjonsteorier, sier hun.

annonse

Unge Høyre-lederen vil på sin side heller «irettesette».

– Om en politiker bruker dette ordet uansett betydning, bør vedkommende irettesettes. Man må forklare hvorfor dette er et upassende begrep.

– Absurd

Frp-leder Sylvi Listhaug er forelagt påstandene. Hun svarer Klassekampen på denne måten:

– Det er helt absurd at Klassekampen aksepterer et sånt premiss. Snikislamisering er ingen konspirasjonsteori. Å kalle det noe slikt er bare en stygg hersketeknikk for å kneble debatten.

Videre skriver hun:

«Det overveldende flertall av muslimer er vanlige folk som går i moskeen, som har jobb og familie som de fleste andre og som selvsagt ikke har noen ønsker om å islamisere vesten. Samtidig vet vi at det finnes islamister som vil gjøre akkurat det. Det begrepet handler om er at samfunnet tar små skritt for å tilpasse seg særkrav fra en liten del av den muslimske befolkningen. Som for eksempel å fjerne kravet om å vise ørene på passfoto, som trengs av sikkerhetsmessige grunner, eller krav om kjønnsdelt svømmeundervisning.»

Siv Jensen definerte i et innlegg i VG i 2019 at snikislamisering skjer «når vi stilltiende aksepterer religiøse særkrav og praksis som strider mot måten vi lever livene våre i Norge».

annonse

– Siden 2009 har venstresiden med jevne mellomrom kritisert meg for begrepet snikislamisering. Jeg har aldri beklaget det, og ser ingen grunn til å gjøre det nå heller. Tvert om, skrev hun videre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon