OSLO POLITIDISTRIKT: Politihuset på Grønland på indre Oslo øst. Arkivbilde. Foto: Geir Olsen / NTB
annonse

– Godt samarbeid.

Lørdag 17. juli var mange folk kritiske etter at politiet bad Galleri Kladden, på Vålerenga øst i Oslo, om å stenge tidligere enn planlagt og deretter dro sin vei.

Dette skjedde etter at den venstreekstreme voldsgruppen Blitz hadde varslet demonstrasjon mot fire påstått rasistiske kunststudenter som hadde utstilling der.

annonse

– Vi har viktigere ting å drive med, skal en av politibetjentene på stedet ha sagt.

Les også: Truet av Blitz: Politiet ville ikke prioritere vakthold – kunstutstillingen måtte stenge

Også i Resetts kommentarfelt var reaksjonene sterke.

annonse

– Når en organisert gruppe som Blitz truer personer eller begår skadeverk mot materiell eller personer, må vel dette anses som organisert kriminalitet. Hvorfor tar politiet så lett på denne organiserte kriminaliteten, undret «Palletraske» seg.

– Igjen ser vi at politiet har valgt side. Innvandrere + politikere + politiet + blitz + PST mot konservative nordmenn som vil ha et trygt og godt land, mente «DrD».

Les også: Antirasister ved Kunsthøgskolen henger ut medelev: – Det her er ganske ille

En håndfull lesere sådde derimot tvil om det egentlig fant sted noen demonstrasjon på Vålerenga den aktuelle lørdagen.

De stilte også spørsmål ved hvem som egentlig hadde laget den mye omtalte løpeseddelen som ble distribuert i forkant.

annonse

Saken fortsetter.

«RASIST KUNSTNERA»: Her er løpeseddelen som Blitz distribuerte foran aksjonen mot kunstutstillingen på Vålerenga 17. juli 2021. Foto: Subjekt.no

– Hvor stor var demonstrasjonen, hvordan var stemningen, hvordan opptrådte politiet osv? Hvor ble det av hele sammenhengen her? Var det noen demonstrasjon i det hele tatt, spurte en med kallenavnet Relevant Kverulant.

Oslo-politiet har en annen versjon av hva som skjedde før og under utstillingen.

Til avisen Subjekt hevder stabssjef Harald Nilssen at politiet har et «godt samarbeid» med galleriet og kunstnerne.

Det fikk stor oppmerksomhet at politiet avsluttet vaktholdet utenfor Galleri Kladden. Men det var i utgangspunktet politiet som oppdaget og varslet om trusselen mot kunstutstillingen, viser det seg.

– På onsdag ble jeg oppringt av politienheten som jobber med ekstreme holdninger. De hadde observert en urovekkende plakat i området og på Blitz-bloggen Smørsyra, opplyser gallerist Øyunn Iversen til Subjekt.

Les også: Ways of Seeing-regissør anklaget for seksuelle overgrep: – Han la meg i bakken

Stabssjef Nilssen forteller at politiet fanget opp informasjon om demonstrasjonen fra plakater som var hengt opp i Oslo. Derfor valgte politiet å ha forebyggende tilstedeværelse.

– Politiet var synlig til stede med uniformerte patruljer for å forebygge eventuelle ordensforstyrrelser (…) Det ble ikke gjennomført noen demonstrasjon mot galleriet, skriver Nilssen til Subjekt, og legger til:

annonse

– Det ble observert personer fra miljøet som hadde proklamert motdemonstrasjon gjennom flyers i nærområdet til galleriet i aktuelt tidsrom.

Jonas Gahr Støre med Löfven på Utøya: – Flere politiske familier må snakke tydelig mot ekstremisme

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse