Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse
annonse

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er fast bestemt Troms og Finnmark skal deles opp igjen. Hva som vil skje med Alta er derimot uklart.

Mandag var Vedum på besøk i Nordkapp kommune for å holde offisiell valgkampåpning for Senterpartiet.

Og på torget i Honningsvåg slo han fast sitt valgløfte om en «lykkelig skilsmisse» mellom Troms og Finnmark dersom Senterpartiet får regjeringsmakt etter valget.

annonse

– Det kommer til å skje. Hvis Senterpartiet får makt, så skjer det, sier Vedum.

87 prosent av velgerne i Finnmark stemte nei i en folkeavstemning om sammenslåingen i 2018.

– Både folket og fylkestinget har sagt nei. Det er helt unisont. Det er bare regjeringens som ikke har lyttet.

annonse

Usikkert for Alta

Men dersom Troms og Finnmark blir delt opp igjen, kan nemlig Alta ønske å melde overgang til Troms. Ettersom Alta er den klart største kommunen i gamle Finnmark, skaper dette en vanskelig situasjon.

Vedum uttaler seg uforpliktende om saken.

– Målet mitt er at Alta fortsatt skal være en del av Finnmark, sier han.

– Dette er lokale debatter. Det er en helt ærlig sak. Vi har sagt at vi ønsker at Finnmark skal være ett fylke. Det er vårt ønske. Så får vi ta diskusjonen med Alta hvis vi får makt og ansvar, sier Vedum.

Geir Adelsten Iversen er Senterpartiets førstekandidat i Finnmark. Han er også krystallklar på at Troms og Finnmark kommer til å bli oppløst hvis Sp får regjeringsmakt.

– Når du kommer fra Oslo, så vet du kanskje ikke så mye om det som skjer i Passvik eller i Loppa. Det samme blir det hvis du kommer fra Tromsø eller Harstad. Vi trenger politikere som er oppdatert. Og det er enorm avstand fra Kirkenes til Harstad. Det er like langt som fra Oslo til Bodø, sier Iversen, som mener Finnmark er blitt nedprioritert av regjeringen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon