Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Kvinneandelen blant de 1.081 nye rekruttene som nå er innkalt for å gjennomføre verneplikten i Sjø- og Luftforsvaret, er 46 prosent. 

Det har aldri vært så mange kvinner i disse forsvarsgrenene før, skriver NRK.

Ronny Kristoffersen, øverstkommanderende på KNM Harald Haarfagre, synes dette er en gledelig utvikling.

annonse

– Det er kjempebra. Kvinner i forsvaret gir et større mangfold. De har mye kunnskap og erfaring, og en fordeling av kvinner og menn gir et bedre læringsmiljø for Forsvaret, sier Kristoffersen.

– Kvinner i forsvaret gir et større mangfold, sier kommandør Ronny Kristoffersen på KNM Harald Haarfagre. Foto: Carina Johansen / NTB

Den samlede kvinneandelen blant de rundt 9.600 rekruttene som avtjente førstegangstjeneste i 2020 var 33 prosent, ifølge Forsvarets siste årsrapport. Hæren er størst med om lag 4.500 førstegangstjenestegjørende. Sjøforsvaret og Luftforsvaret står for resten.

Anders Aandstad, førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole, er litt mer betenkt.

annonse

– Hvis det er flere stillinger med høye fysiske krav, kan en så høy kvinneandel være en fysisk ulempe, selv om det er mange andre fordeler, sier Aandstad.

– Men måten vi driver krigføring har endret seg. Det er mange flere oppgaver som ikke har de samme fysiske kravene, sier han.

Norge innførte verneplikt både for kvinner og menn i 2015.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon