Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) sier det trolig ikke vil bli egne regler for uvaksinerte i Norge. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
annonse

Frankrike har vedtatt en lov som gjør vaksine obligatorisk for alle helsearbeidere, og det krever koronapass for en rekke aktiviterer rundt reise og restaurantbesøk. Andre land vurderer der samme. Kan det også komme slikt i Norge?

Den franske loven krever at alle som jobber i helsesektoren vaksineres innen 15. september, ellers risikerer de å bli suspendert. Det innføres også krav om koronapass for å besøke restauranter, reise med tog og fly og være på offentlige steder.

Kravet gjelder alle voksne, men vil fra 30. september utvides til å gjelde alle over tolv år.

annonse

Italia skal innføre lignende lover som Frankrike, med krav om helsepass for å bevise at de er beskyttet eller har testet negativt før de kan trene på treningssentre, besøke museer eller gå på restaurant.

I Tyskland er det stor uenighet i de politiske partiene, men egne smitteverntiltak for uvaksinerte vurderes.

– Ikke planlagt

annonse

– Man vil følge utviklingen av epidemien nøye fremover, spesielt med hensyn til hvilken effekt spredning av deltavarianten får for sykdomsutvikling, både hos vaksinerte og uvaksinerte personer. Men det har ikke vært planlagt å innføre tilsvarende reguleringer i Norge, smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til NTB.

Gjør det frivillig

Nordmenn er av verdens minst skeptiske befolkning mot koronavaksinene.

– Våre opprinnelige beregninger gikk ut på at 90 prosent ville takke ja, noe som regnes for å være skyhøyt i verdenssammenheng. Men vi ligger altså godt over det for alle gruppene som nå er ferdigvaksinert. For én av dem ligger vi helt oppe i 98 prosent, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg i juni.

Stoltenberg mente nordmenn har «spesiell høy tillit til vaksinasjonsprogrammet.

– Vi ser at det stanser på rundt 60 prosent i en del av de landene som har vaksinert mange. De sliter med å komme høyere opp, sa hun.

Det blir nå satt rundt 300.000 vaksinedoser i uken i Norge. Mer enn 90 prosent av folk over 65 år er fullvaksinert. I forrige uke hadde alle innbyggere i Oslo over 18 år fått tilbudt første vaksinedose, og ganske snart vil det gjelde for hele landet.

Bukholm er nå opptatt av at man får satt andre dose så raskt som mulig.

– Samlet sett gir dette en god effekt på å redusere smittespredningen. Det gjelder også smittespredningen av deltavarianten. Den beste effekten får vi imidlertid når enda flere har fått to doser vaksine, sier han.

annonse

Det andre land gjør med mot befolkningen sin med tvang, gjør nordmenn frivillig.

Store lockdown-protester verden rundt: TV 2 stempler demonstrantene som «høyreekstreme»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse